UPIECZ SWÓJ WŁASNY CHLEB

Chleb postrzegany jest w Polsce jako naturalna część codziennego jadłospisu. Pieczywo praktycznie jest obecne w każdym polskim domu. Tylko jakie ? Najczęściej to ze sklepu z białej mąki na drożdżach z mnóstwem polepszaczy i przyśpieszaczy ?

Skoro chleb gości na naszym stole codziennie to powinien być zdrowy, czyli najlepiej razowy i na zakwasie, a także upieczony przez nas samych bo wtedy wiemy co jemy. Dowolnie możemy dobierać składniki takie jakie chcemy, dosypywać ziarna czy używać rożne rodzaje mąk.

Pieczenie chleba wbrew wszelkim opiniom i pozorom nie jest wcale trudne. Jest zdecydowanie łatwiejsze od pieczenia wielu tradycyjnych ciast. Moja przygoda z chlebem zaczęła się kilka lat  temu, a mianowicie postanowiłam wziąć sprawę w swoje ręce. Na początku piekłam chleby na drożdżach, rosły szybko i zawsze wychodziły. Były całkiem niezłe ale niestety jak wszystkie sklepowe wysychały już na drugi dzień. Poza tym chleb żytni na drożdżach jest niejadalny. Pomyślałam więc o chlebie na zakwasie. Tylko jak zrobić zakwas ? Szybka edukacja i do dzieła ! Zakwas to po prostu nic więcej jak sfermentowana mąka. Wszystko co do niego potrzebujemy mamy w domu czyli mąkę i wodę. Mąka powinna być pełnoziarnista, a woda nie chlorowana. Po pięciu dniach mieszania, dosypywania i wąchania mieszaniny otrzymałam swój własnoręcznie przygotowany zakwas. Mój pierwszy chleb wyglądał jak bochenek tylko, że taki nieco zniekształcony. Jakiś taki płaski wyszedł. Wcale mi się nie spodobał. Prawie sama skórka i w dodatku spieczona.  Ręce mi opadły, przecież  tak się starałam. Nauczono mnie, że jedzenia nie wolno wyrzucać więc zjedliśmy go z dziwnym wyrazem na twarzy :)

Tak  szybko się nie zniechęcam więc postanowiłam piec aż do skutku :) Drugi wyszedł dużo lepszy, a trzeci niemal doskonały ! Gdy już doszłam do wprawy stał się nawet główną atrakcją na imprezach rodzinnych.

Pieczenie chleba tak mnie zafascynowało, że nic tylko całymi dniami myślałam jaki chleb upiec, orkiszowy, żytni czy mieszany ? Z ziarnami czy bez ziaren ? Jaki  przepis wypróbuję, jakiej mąki użyję. Piekłam chleb za chlebem. Naprawdę, do późnych godzin nocnych wyczekiwałam przed okienkiem piekarnika czy już się upiekł.

Po kilku tygodniach zorientowałam się, że już nie kupuję chleba w sklepie. Nawet przez mysl by mi nie przeszło by go znów kupować. I tak już pozostało do dnia dzisiejszego. Czasem jednak lecz bardzo rzadko zdarza się, że  zapomnę wymieszać zaczyn na chleb i kupię pieczywo w sklepie to moja rodzina wypomina mi to przez długi czas.

Chleb na zakwasie na początku wymaga trochę cierpliwości i czasu ale naprawdę warto go poświęcić, oprócz wszystkich walorów smakowych daje dużą satysfakcję i dużo przyjemności podczas posiłku z jego udziałem. Gorąco was zachęcam do pieczenia własnego chleba. Tylko taki  wprowadzi do waszego domu piękny niepowtarzalny zapach, cudowny smak, a co najważniejsze cenne składniki odżywcze dla waszego organizmu.

Gotowy przepis

Magdalena Gaudyn, Vegabutik.pl

2 odpowiedzi na „UPIECZ SWÓJ WŁASNY CHLEB

  1. dorota pisze:

    popieram, również piekę własne chleby – nic trudnego
    polecam

  2. ZOBACZ też to: ♥♥♥ ♫♪♫♫♪♫ ♥♥♥

    CHLEB typu KR-IRL. Podstawa to; ENERGIA (antycukrzycowy).
    1.TEMAT.
    http://sandrarecho.pinger.pl/m/4500722

    ENGLISH VERSION_______: http://www.instytutirl.com.pl/index9.php

    Biologia, medycyna.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>