PIERNIKI – MIĘKKIE I PUSZYSTE

 

Pyszne i mięciutkie pierniki. Tak można je nazwać. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem, który znalazłam na blogu mojewypieki.pl. Do Świąt zaledwie dwa dni, ale jeszcze zdążycie je przygotować :) Wiem, powinny poleżakować około 2 tygodnie…lecz zrobione dwa dni przed Świętami też są smaczne.

Potrzebne będą:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 8 żółtek
  • 3 białka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki sody
  • 4 łyżeczki przypraw ( 2 cynamonu, 1 goździków, ½ kawy rozpuszczalnej, ½ pieprzu)
  • 1 kostka masła
  • 400 g miodu
  • 200 ml gęstej śmietany ( ja użyłam jogurtu sojowego )

 

1 dzień przed pieczeniem:

Kakao wymieszać z mąką w misce. Miód podgrzać z przyprawami, odstawić. Następnie dodać masło i poczekać aż się roztopi. Odstawić do wystygnięcia.

W śmietanie rozpuścić sodę – powinna zwiększyć swoją objętość. Śmietana powinna mieć temp. Pokojową.

Białka ubić na pianę, dodać cukier i ubijając dodawać żółtka. Ubite jaja wlewać do mąki i delikatnie wymieszać, wlać miód i znowu wymieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą. Odstawić w chłodne miejsce na 24 h.

Dzień pieczenia:

Ciasto podsypując mąką rozwałkować na 3-4 mm i wykrawać pierniki. Posmarować białkiem aby były błyszczące po upieczeniu

Blachę wyłożyć papierem, pierniki układać z 1cm przerwą od siebie i piec w temperaturze 180 stopni. Studzić na kratce.

Dekorować lukrem, czekoladą czy bakaliami.

Pierniki najlepiej przygotowywać 2 tygodnie przed Świętami. Po upieczeniu są miękkie i puszyste. Na drugi dzień stwardnieją, później znów zmiękną.

Najlepiej szczelnie je zapakować z kawałkiem jabłka, wtedy nabiorą wilgoci.

Smacznego !

Magdalena Gaudyn,

vegabutik.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>