Ciastka kakaowe z masą migdałową

Mocno kakaowe ciasteczko, przełożone masą z migdałów, bez mleka i jajek. Propozycja dla vegan, osób na diecie eliminacyjnej i nie tylko, są pyszne więc można częstować nawet nie vegan :)

Zaletą pieczenia własnych ciastek, wypieków jest bez wątpienia możliwość doboru według własnego smaku: cukru, tłuszczu i rodzaj mąki. Kupne ciastka zazwyczaj wypiekane są na utwardzanych tłuszczach ( np. palmowy) zwykłej białej mące i białym cukrze. Przyznam, że wielu producentów ekologicznych wypieków wykorzystuje tłuszcz palmowy, biały cukier a ilość mąki razowej często jest znikoma.

Dlatego nie ma co, pieczemy własne :) A oto przepis:

Ciasteczka kakaowe z masą migdałową:

2 blachy

Składniki:

  • ½ szklanki oleju kokosowego ( w stanie ciekłym) lub ¾ kubka innego tłuszczu ( margaryny )
  • ¾ szklanki cukru palmowego ( lub zamieniamy na inny słodzik )
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub paczka cukru z prawdziwą wanilią
  • ½ szklanki mleka migdałowego lub innego roślinnego
  • ½ szklanki kakao słabo odtłuszczonego
  • ½ szklanki kakao
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub mąki z tapioki
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki sody

Przełożenie:

  • 1,5 szklanki migdałów blanszowanych ( namoczonych przez noc)
  • pół szklanki mleka migdałowego
  • syrop z agawy 
  • 2 łyżki oleju kokosowego extra virgin

Wykonanie ciastka:

  1. W misce mieszamy tłuszcz z cukrem ( w przypadku margaryny ucieramy z cukrem 1 minute). Dodajemy wanilię i mleko. Mieszamy.
  2. Dodajemy pozostałe składniki i wszystko zagniatamy na jednolitą masę.
  3. Wykładamy w 3 częściach na papier do pieczenia i rolujemy każdą część osobno w wałek o średnicy 3 cm.
  4. Chłodzimy przez 30 minut aż ciasto stwardnieje.
  5. Odwijamy ciasto z papieru i ostrym nożem kroimy na plasterki 0,5 cm lub grubsze.
  6. Pieczemy w temperaturze 165 stopni przez 12 minut.
  7. Upieczone wykładamy na kratkę i studzimy.

Masa:

  1. Namoczone migdały miksujemy na gładką masę, dodajemy mleko i olej kokosowy. Miksujemy jeszcze na jednolitą masę.
  2. Chłodzimy 1 h.

Można przygotować masę bez migdałów na bazie margaryny:

  • ¼ szklanki margaryny bezmlecznej
  • ¼ oleju kokosowego w stanie ciekłym
  • 2 i ½ cukru pudru
  • wanilia

Tłuszcz ucieramy z cukrem zaczynając od połowy filiżanki. Dodajemy stopniowo cukier puder miksując na wysokich obrotach. Można dodać sok z cytryny.

Ta masa zdecydowanie nie należy do najzdrowszej opcji :) mocno słodka lecz bardziej kremowa. Dla zwolenników słodkiego smaku ta będzie jak znalazł. Masa z migdałów nie jest tak słodka, dostarcza za to więcej wartości odżywczych i zdrowego tłuszczu.

Ciastka dodatkowo można jeszcze przełożyć np. gęstą konfiturą wiśniową.

Smacznego :)

 

Magda, vegabutik.pl

 

Przepis pochodzi z książki ” Vegan cooks” Isa Chandra Maskovitz ( po modyfikacjach)



 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>