Bezglutenowa mąka kokosowa – przepis

 Mąka kokosowa ma niską zawartość tłuszczu, nie zawiera cholesterolu. Bogata w białko i błonnik, bezglutenowa. Doskonale sprawdza się w wypiekach ciast, ciasteczek, jako posypka do lodów, panierka. W połączeniu z mlekiem orzechowym, źródlaną wodą, napojem kakao lub świeżo wyciśniętym sokiem może być użyta do stworzenia napoju bogatego w błonnik, który pomoże uregulować przemianę materii.

Do przygotowania maki kokosowej będą potrzebne:

  • płatki kokosowe 150 g lub wiórki ( najlepiej jak będzie to miąższ ze świeżego kokosa)
  • woda źródlana zimna 2 szklanki

Wykonanie:

  1. płatki moczymy na noc zalewając je w całości wodą
  2. miksujemy blenderem przez 5 minut i odstawiamy na pół godziny
  3. ponownie miksujemy dolewając wodę jeżeli masa będzie zbyt gęsta.
  4. Przecedzamy przez pieluchę tetrową masę kokosową. Otrzymamy mleko i wiórki.
  5. Wiórki zalewamy jeszcze szklanką wody i ponownie miksujemy znów przecedzając.

Mleko przechowujemy w lodówce.

Wyciśnięte i odtłuszczone wiórki rozkładamy równomiernie na blasze do pieczenia i suszymy w piekarniku w temperaturze 40 – 50 stopni aż stanią się suche w dotyku ( około godziny) Można użyć większej temperatury co przyśpieszy proces suszenia czego nie polecam, czym wyższa temperatura tym więcej składników odżywczych utracimy. Nastęnie miksujemy blenderem do uzyskania jak najdrobniejszej mąki. Czym lepszy blender tym drobniejsza mąka :) Przechowujemy ją w lodówce.

Mąkę kokosową można mieszać ze zwykła lecz należy pamętać o zwiększeniu ilości płynu, jaj, oleju. Ze względu na właściwości absorpcyjne może spowodować, że ciasto będzie zbyt suche.

Ja używam jej do deserów i wypieku ciasteczek, trufli orzechowo – kokosowych. Niedługo podzielę się z Wami przepisem na ciasteczka bezglutenowe z udziałem tej pachnącej mąki.

Pozdrawiam,

Magda,

vegabutik.pl


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>