Bezglutenowe ciasto czekoladowe

Bezglutenowe ciasto czekoladowe bez jajek i orzechów. To propozycja na pyszny i zdrowy deser lub drugie śniadanie. Inspiracją był przepis znaleziony na blogu smakoterapia . Zmodyfikowany, robiłam go już w trzech wersjach z różnymi dodatkami. Najlepsza okazała się z dodatkiem jabłka i soku pomarańczowego. Ciasto jest dość wilgotne, upieczone z mało uczulających składników naprawdę pyszne choć wygląda niepozornie. W wersji z owocami stanowi wykwintny deser, który można podać na przyjęciu urodzinowym.

Polecam.

Składniki:

  • 100 g pestek dyni
  • 100 g słonecznika
  • 200 g surowej kaszy jaglanej zmielonej na mąkę,
  • skórka oatrta i sok z jednej pomarańczy ( lub pomiń skórkę zastępując sokiem jabłkowym),
  • 30 g zmielonego siemienia lnianego,
  • 2 – 3 łyżeczki proszku do pieczenia z kamienia winnego,
  • 1 duże jabłko pokrojone w drobną kostkę
  • cynamon pół łyżeczki,
  • szczypta soli,
  • 3 łyżki syropu daktylowego
  • 2 łyżki cukru palmowego lub cukru trzcinowego nierafinowanego ( można pominąć )
  • 2 łyżki surowego kakao i 2 łyżki karobu ( lub pomiń kakao i daj 4 łyżki karobu )
  • 2 szklanki wody ( wodę dolewaj stopniowo, ciasto ma mieć konsystencję beardzo gęstej śmietany )

Dodatki:

  • Konfitura brzoskwiniowa lub morelowa, połówki brzoskwiń lub mango.
  • Konfitura wiśniowa i wiśnie z kompotu.

Wykonanie:

  1. Zmiel słonecznik i pestki dyni, dołóż proszek do pieczenia, karob,cukier i mąkę jaglaną.
  2. W osobnym naczyniu wymieszaj zmielony len z letnią wodą ( około 1 szklanki ) i syropem daktylowym, sokiem z pomarańczy i skórką jeśli ją używasz, odstawa na 10 minut.
  3. Połącz wszystkie składniki, wmieszaj pokrojone jabłko i dolewaj stopniowo resztę wody.
  4. Piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni w małej tortownicy.

Ciasto w małej tortownicy ( około 23 cm ) wychodzi dość wysokie. Możesz upiec dwa mniejsze placki i przełożyć dowolną konfiturą. Możesz upiec ciasto w większej tortownicy i rozsmarować na wierzchu konfiturę a na niej ułożyć owoce.

Do ciasta pasują również powidła śliwkowe. W tej wersji można ciasto po ostudzeniu polać czekoladową polewą i podać z powidłami, pycha.

Możliwości jest wiele, przedstawiam propozycję na ciasto – podstawę do modyfikacji. Nam najbardziej smakuje kawałek ciasta na talerzu z porządną konfiturą ( taką ) do tego kawa np. Zbożowa i już :)

 

Smacznego,

Magda, vegabutik.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>