Burgery z tofu i ciecierzycy

Kolejna wersja wegańskich kotlecików. Świetnie sprawdzą się jako składnik wegetariańskich burgerów. Doskonałe również na obiad podane z sałatą lodową i pomidorami lub surówką z marchwi.

Szybke i łatwe w wykonaniu, polecam.

Składniki:

  • 1 czerwona papryka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 1 łyżeczka kolendry mielonej,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 420 g ciecierzycy ugotowanej lub z puszki po odsączeniu,
  • 80 g tofu,
  • 120 g ugotowanych ziemniaków pokrojonych w kostkę,
  • 4 łyżki świeżej kolendry,
  • 70 g bułki tartej razowej,
  • 1 łyżka oleju roślinnego,
  • pieprz, sól.

Wykonanie:

  1. Cebulę zeszklić na oleju, dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilkę.
  2. Ciecierzycę, ziemniaki, tofu utłuc. Dodać cebulkę z czosnkiem, kolendrę, sól i pieprz.
  3. Dokładnie wymieszać, rozdzielić na kotleciki i każdy obtaczać w bułce tartej.
  4. Na patelni smażyć po 5 minut z każdej strony na złoty kolor.

Można kotleciki podać z sosem Tamari lub sosem jogurtowym:

Składniki:

  • 1 łyżeczka tahini,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • ogórek zielony około 5 cm,
  • 1 łyżka natki świeżej lub kolendry,
  • sól, czosnek i pieprz.

Smacznego,

Magda, vegabutik.pl

 

Przepis dodaję do akcji : ” Vege Kotlety

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>