Ciasteczka ” orzeszki ” z nadzieniem jaglano – daktylowym

Kruche ciasteczka nadziane masą jaglano – daktylową. Wersja dla alergików na orzechy, jajka i mleko. Krem jaglany jest świetną alternatywą dla tłustych kremów na bazie masła lub margaryny. Do tego słodzony daktylami, przyprawiony wanilią i sokiem z cytryny.

Przepis znalazłam na blogu: mama alergika gotuje ( tu ), składniki na masę i ciasto trochę zmodyfikowane ale smakują tak jak wyglądają pysznie na zdjęciach mamy alergika :)

Składniki:

  • 250 g mąki orkiszowej jasnej
  • 120 g oleju kokosowego extra virgin ( lub innego tłuszczu roślinnego )
  • 70 g cukru pudru ( ja dałam cukier Mascobado )
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub szczyptę wanili w proszku
  • 2 łyżki śmietanki owsianej zimnej
  • olej do posmarowania patelni
  • 1 – łyżki karobu jeśli chcesz uzyskać ciemne ciasteczka ( wtedy daj 3 łyżki śmietanki )

Potrzebna będzie: patelnia na orzeszki lub urządzenie do robienia ciasteczek w kształcie orzeszków. 

Wykonanie:

  1. Przesianą mąkę, cukier i olej w stanie stałym siekamy nożem.
  2. Dodajemy gęstą zimną śmietanę owsianą, wanilię. Zagniatamy ciasto w jednolitą i gładką kulę.
  3. Nagrzewamy patelnię lub urządzenie do orzeszków.
  4. Odrywamy kawałek ciasta wielkości połowy orzecha włoskiego i formujemy ogrągłą kulkę.
  5. Pieczemy ciasteczka kilka minut w zależności od użytego sprzętu. 
  6. Każdą upieczoną połówkę nadziewamy masą i sklejamy razem.

Masa jaglana:

  • 100 g suchej kaszy jaglanej
  • 300 ml mleka kokosowego lub pół na pół z migdałowym ( lub inne )
  • 100 g suszonych daktyli
  • 2 – 3 łyżki soku z cytryny
  • jeśli masa wydaję Ci się mało słodka to jeszcze 2 łyżki słodu zbożowego.

Wykonanie:

  1. Kaszę jaglaną płuczemy na sitku i przelewamy wrzątkiem.
  2. Do garnka wlewamy mleko, dokładamy kaszę, daktyle w całości. Gotujemy do miękkości kaszy. Kasza powinna wchłonąć całe mleko.
  3. Kaszę miksujemy na gładko razem z ugotowanymi daktylami do uzyskania gładkiego kremu. Dodajemy sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Miksujemy. Jeśli masa wyjdzie zbyt gęsta dolej trochę mleka.

Ciasteczka zaraz po upieczeniu są kruche, warto je odstawić na kilka godzin przed jedzeniem wtedy świetnie się złączą z masą. Na drugi dzień są już miększe, nie przeszkadza to w jedzeniu wręcz przeciwnie jak dla mnie są jeszcze pyszniejsze.

Modyfikacje:

Do masy ciasteczkowej możesz dołożyć 3 łyżki zmielonych orzechów laskowych i czubatą łyżkę karobu.Wtedy dolej też o jedną łyżkę więcej śmietany tak aby masa była plastyczna i gładka.

Ja zrobiłam dwie wersje: z orzechami i karobem oraz bez orzechów i bez karobu. Wizualnie z karobem ładniej wyglądają, jasna masa nie zlewa się z ciastkiem. Obydwie wersje są tak samo pyszne.

Ciasteczka przechowuj w zamkniętym pojemniku.

Pozdrawiam,

Magda, vegabutik.pl

p.s Ja mam elektryczny opiekacz do orzeszków na 12 sztuk, koszt 65 zł. Sprawdza się lepiej jak patelnia, nie trzeba smarować tłuszczem i nie rysuje płyty na piecu. Wygodne urządzenie ponieważ piecze równocześnie z dwóch stron.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>