Ciasto Brownie z kremem kokosowym

Mocno czekoladowy spód, kremowa masa kokosowa połączona nerkowcami i zmieloną wanilią…jeśli lubisz duet czekolady i kokosa to ten przepis jest dla Ciebie :) Szybki w wykonaniu i mało skomplikowany. Ciasto i krem posłodziłam stevią i ksylitolem, wyszło pyszne. Można krem ozdobić czarną porzeczką, jagodami w syropie lub musem z bzu czarnego. Polecam !

Przepis na ciasto czekoladowe i krem

 

Składniki na ciasto:

  • 80 gr czekolady gorzkiej,
  • 4 łyżki margaryny bezmlecznej  lub innego tłuszczu roślinnego np. olej kokosowy,
  • 2 łyżki ksylitolu i pół łyżeczki stevii w proszku lub pół szklanki cukru,
  • 1/4 kubka mleka migdałowego lub innego roślinnego,
  • 1/4 łyżeczki wanilii w proszku lub cukier waniliowy lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 2/3 kubka mąki pszennej przesianej lub orkiszowej przemiał nie większy niż 700,
  • 3 łyżki przesianego kakao,
  • 1/2 łyżeczki sody.

Wykonanie:

  1. Nagrzej piekarnik na 180 stopni.
  2. Formę na tartę o średnicy nie większej niż 20 cm wysmaruj tłuszczem.
  3. W misce umieszczonej nad kąpielą wodną roztop czekoladę razem z margaryną.
  4. W osobnej misce przesiej mąkę razem z kakao i sodą.
  5. W kubku wymieszaj cukier ( lub stevię z ksylitolem ) z mlekiem migdałowym, wanilią.
  6. Do miski z mąką wlej ciepłą czekoladę z tłuszczem, następnie mleko i wszystko krótko zmiksuj do połączenia się składników.
  7. Wyłóż ciasto na formę, rozsmaruj szpatułką na boki i piecz 9 minut.
  8. Wystudź w formie.

Składniki na krem:

  • 1/2 kubka nerkowców zamoczonych na całą noc i odsączonych.
  • 1 puszka mleka kokosowego( 400 ml ) w temperaturze pokojowej ( tylko ta gęsta część ),
  • 3/4 kubka niesłodzonego mleka migdałowego lub innego roślinnego,
  • 1/2 łyżeczki agaru,
  • pół łyżeczki stevii i 1 łyżka ksylitolu ( można dać więcej w zależności od smaku ) lub 2/3 kubka cukru,
  • 3 łyżki oleju kokosowego,
  • 1 łyżeczk ekstraktu waniliowego lub wanilia w proszku 1/4 łyżeczki,
  • 1 i 1/2 kubka wiórków kokosowych.

Wykonanie:

  1. Nerkowce zmiksuj na gładko z mlekiem kokosowym.
  2. Mleko migdałowe wymieszaj z agarem i cukrem lub stevią. Podgrzewaj przez 5 minut aż mleko się zagotuje i jeszcze minutkę niech zawrze. Odstaw do schłodzenia na 10 minut.
  3. Do zmiksowanych nerkowców dołóż jeszcze lekko ciepłe mleko z agarem i miksuj wszystko 5 minut.
  4. Dołóż wiórki, wanilię i wymieszaj.
  5. Odłóż na godzinę do lodówki po czym wylej na spód czekoladowy i chłodź jeszcze 3 – 5 godzin.
  6. Można ozdobić chipsami kokosowymi i konfiturą z czarnej porzeczki.

Spód czekoladowy wychodzi lekko kruchy lecz podczas jedzenia rozpływa się w ustach – jest naprawdę pyszny, nie suchy, smak Brownie bez zakalca :) na bazie tego przepisu można upiec np. Tartaletki.

Przepis pochodzi z książki ” Vegan Pie in the sky” Isa Chandra Moskowitz, zmodyfikowany.

Smacznego,

Magda, Vegabutik.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>