Ciasto czekoladowe – bezglutenowe, wegańskie i bez cukru

 

ciasto czekoladowe bezglutenowe-wegańskie-bez cukru

 

Pyszne ciacho na mące ryżowej z dużą ilością czekolady. Polecam wszystkim na diecie wegańskiej i bezglutenowej. Słodzone  ksylitolem. Cukier brzozowy możesz zastąpić agawą lub innym syropem, np. daktylowym jeśli jesteś uczulony na brzozę lub nie tolerujesz ksylitolu.

Składniki:

  • 1 duże jabłko zmiksowane na mus ( ze skórką )
  • 100 g rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 20 g kakao
  • 70 g ksylitolu
  • 1 łyżeczka stewi w płynie lub pomiń i zwiększ ilość ksylitolu
  • 140 g mąki ryżowej
  • 60 g mąki z topinamburu
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 70 g zmielonych migdałów lub innych orzechów , ewentualnie pestek słonecznika jeśli nie możesz orzechów ( pestki dyni też mogą być )
  • 50 g gorzkiej czekolady pokrojonej na kawałki, takiej użyłam
  • 160 g mleka sojowego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bio
  • ½ łyżeczki wanilii w proszku lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • ½ łyżeczki soli

Wykonanie:

 

Suche składniki mieszamy razem.

Do mleka sojowego dajemy sok z cytryny. Czekamy 3 minuty aż mleko się zetnie – powstanie maślanka.

Osobno łączymy mokre składniki: mleko sojowe z sokiem cytrynowym, jabłko, olej kokosowy.

Łączymy wszystko za pomocą szpatułki dodając pokrojoną czekoladę.

 

Pieczemy w 170 stopniach przez 30 minut w małej tortownicy.

 

Polewa:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 6 łyżek mleka sojowego lub innego
  • 3 łyżki ksylitolu

Składniki polewy rozpuszczamy w rondelku i polewamy ciasto.

 

Do przepisu użyłam czekolady 92 % z firmy Vivani. Jeśli chcesz aby ciasto było dość wilgotne można dodać banana rozdrobnionego widelcem. Doda to większej kleistości.

Użyłam mąki z topinamburu ze względu na zawartość inuliny. Możesz z powodzeniem zastąpić ją mąką kasztanową.

Ciasto jest wystarczająco wilgotne ale troszkę się kruszy ze względu na użytą mąkę ryżową. Dodatek banana to całkowicie zniweluje. Myślę, że następną wersję tego ciasta zrobię z bananem i wkroję zamoczone w soku jabłkowym  śliwki suszone. To ciasto przyjmie wszystkie modyfikacje, więc nie bój się eksperymentować J.

Przed wsypaniem mąki z topinamburu, spróbuj ją. Często zawiera zgrzytający piasek. Zależy z której firmy… Mąka powstaje przez wysuszenie bulwy topinamburu, który jest obierany wcześniej ze skórki. Rośnie jak ziemniak, jak nie jest dokładnie oczyszczony lub źle obrany to mąka jest zgrzytająca.

Polecam !

Magda, vegabutik.pl

ciasto czekoladowe bezglutenowe-wegańskie-bez cukru

ciasto bezglutenowe bez jaj

ciasto bezglutenowe-zdrowe

 

 

4 odpowiedzi na „Ciasto czekoladowe – bezglutenowe, wegańskie i bez cukru

  1. Anna pisze:

    Dziękuję za ten blog :)
    Przepisy są świetne , urozmaicają nam- bezglutenowym ludzikom życie.
    Ostatnio robiłam ciasto marchewkowe, wyszło zabójczo i ma mało kalorii :)

  2. Anna pisze:

    Czy mozna zastapic make z topinamburu jakas inna maka? mam gryczana, kokosowa, amarantusowa, jaglana, kukurydziana, z ciecierzycy, migdalowa a tamtej akurat nie

  3. Magda vegabutik pisze:

    Tak. Z ciecierzycy będzie najlepsza.
    Pozdrawiam

  4. Anna pisze:

    dziekuje slicznie za odpowiedz-pozdrawiam :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>