Ciasto migdałowe z owocami – wegańskie

 

Pyszne ciasto migdałowe z owocami. Szybkie w przygotowaniu, dużą część składników stanowią migdały dzięki którym ciasto jest bardzo treściwe w smaku, wilgotne i nie zakalcowate, bardzo ładnie wyrasta pomimo soczystych owoców i orzechów. To świetna baza pod wszystkie owoce sezonowe.

Użyłam migdałów ze skórką więc moje ciasto wyszło w wyglądzie jak razowe lecz jeśli użyjesz migdałów blanszowanych wyjdzie jasne, można pokombinować z innymi orzechami. Myślę, że laskowe też by się sprawdziły.

Składniki:

  • 3/4 kubka migdałów blanszowanych lub ze skórką,
  • 1 i1/2 kubka mąki białej orkiszowej lub pszennej,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez fosforanów,
  • szczypta soli,
  • 1/4 łyżeczki kardamonu,
  • 1/4 łyżeczki cynamonu,
  • 1 kubek mleka roślinnego ( sojowego, orkiszowego )
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego,
  • 2/3 kubka cukru granulowanego,
  • 1/3 oleju kokosowegu lub rzepakowego,
  • 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego.

Wierzch:

  • owoce sezonowe ( 300-400 g, nie więcej ) – truskawki, brzoskwinie, jagody, śliwki, maliny.
  • 1 łyżka cukru,
  • 1/4 łyżeczki cynamonu.

Wykonanie:

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Średnią lub dużą tortownicę wyłóż papierem do pieczenia lub natłuść i posyp bułką tartą/otrębami.
  3. Migdały zmiel w blenderze na bardzo drobniutkie kawałki ( nie na mąkę ), miksuj pulsacyjnie.
  4. W misce wymieszaj migdały, mąkę, proszek, sodę, sól, cynamon i kardamon.
  5. W drugiej misce zmiksuj mleko z octem, cukrem, ekstraktami i olejem.
  6. Połącz wszystko tylko do połączenia składników i wyłóż ciasto do formy.
  7. Na surowym cieście rozłóż równomiernie owoce, posyp cukrem i cynamonem.
  8. Piecz przez 45 minut. Sprawdź patyczkiem czy ciasto się upiekło.
  9. Po wyjęciu z piekarnika studź ciasto przez 10 minut w tortownicy, po tym czasie wyłóż ciasto na kratkę do studzenia ściągając tylko obręcz.

Można pominąć posypkę z cukru i cynamonu ale pozbędziesz się wtedy chrupiącej i słodkiej powłoki otulającej soczyste jeszcze owoce :)

Polecam i życzę smacznego,

Magda, vegabutik.pl

4 odpowiedzi na „Ciasto migdałowe z owocami – wegańskie

  1. JOTI pisze:

    Bardzo zachęcający przepis. Chciałabym wypróbować, ale nie używam ictu. Czy mogę ocet jabłkowy zastąpić sokiem z cytryny? Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam ☺

  2. Magda vegabutik pisze:

    Tak, może być sok z cytryny. Chodzi tylko o kwas.
    Pozdrawiam

  3. Kaś pisze:

    1/3 czego oleju kokosowego ? pozdr.

  4. Magda vegabutik pisze:

    szklanki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>