Cieciorkowe kotleciki z bazylią i oregano

kotleciki z ciecierzycy z bazylią

 

Kotleciki z cieciorki i bazylii to świetna propozycja na sycący obiad lub jako dodatek do hamburgerów roślinnych. Panierka z sezamu po usmażeniu staje się bardzo chrupiąca a bazylia, pomidory razem z oregano doskonale pasują do ciecierzycy. Fajne połączenie :)

Przepis pochodzi z książki ” Kuchnia według Radże „

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 2 pomidory pokrojone w kostkę
  • 1 pęczek świeżej bazylii
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka asafetydy ( lub ząbek czosnku i kawałek cebuli )
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sezam do obtaczania kotlecików
  • olej kokosowy do smażenia

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki oprócz sezamu zmiksuj na gładką masę.
  2. Uformuj 10 -12 kotlecików z masy cieciorkowej.
  3. Każdego kotleta obtocz w sezamie niełuskanym.
  4. Rozgrzej olej na patelni i smaż około 3 minuty z każdej strony.

Kotleciki koniecznie muszą być w towarzystwie dużej ilości sałatki, najlepiej z sosem jogurtowym.

Polecam,

Magda, vegabutik.pl

 

Jedna odpowiedź na „Cieciorkowe kotleciki z bazylią i oregano

  1. Nashelly pisze:

    Świetny wegetariański obiad :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>