Czekoladowa babka bezglutenowa – wegańska

 

babka-cała-bezglutenowa-bez-jajek-wegańska

veganiebezglutenu

Pyszna babka czekoladowa bez jajek i glutenu. Wilgotna dzięki jogurtowi i mango, ciasto się nie ” sypie ” i nie kruszy po wystudzeniu jak większość wypieków bezglutenowych z gotowych mieszanek, które głównie składają się ze skrobi.

Wypieki bez glutenu wcale nie muszą być suche i mało smaczne. Ta babka to dowód na to że się da i to nawet bez jajek :)

babka-czekoladowa-talerz-bez-glutenu-weagńaksa-bez jajek

Składniki na małą foremkę o średnicy 20 cm:

  • 1/2 szklanki mąki ryżowej pełnoziarnistej
  • 1/4 mąki jaglanej
  • 1/4 mąki kokosowej
  • 1/4 mąki z tapioki
  • 1/4 mąki ziemniaczanej
  • 50 ml kakao
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki mączki z chleba świętojańskiego ( taki ) – można pominąć dając więcej skrobi ziemniaczanej o  1 łyżkę
  • szczypta soli
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 100 ml jogurtu sojowego
  • 75 g tłuszczu roślinnego: oleju kokosowego lub margaryny np. Alsan
  • 80 g obranego mango

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, smarujemy tłuszczem foremkę na babkę i wysypujemy lekko mąką bezglutenową ( ja wysypałam kokosową )

  1. Suche składniki mieszamy razem w misce lub mikserze.
  2. Dodajemy do suchych składników tłuszcz i miksujemy aż mąki połączą się z tłuszczem.
  3. W osobnej misce mieszamy mokre składniki: mleko, jogurt,mus z mango.
  4. Do suchych dajemy mokre składniki i wszystko krótko miksujemy do połączenia się składników.
  5. Wylewamy masę ( dość gęstą ) do foremki i pieczemy około 50 minut, sprawdzając babkę patyczkiem czy już się upiekła. Patyczek nie będzie całkowicie suchy ale nie powinno na nim być mokrego ciasta.
  6. Studzimy babkę w foremce na kratce przez 10 minut po czym wykładamy ją delikatnie z foremki i studzimy również na kratce.

Polewa:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1/3 szklanki gęstego mleczka kokosowego

Wykonanie:

  1. Czekoladę razem z mleczkiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  2. Jak tylko czekolada się roztopi i połączy z mlekiem na jednolitą masę polewamy babkę – czekolada dość szybko zastyga.

babka-wegańska bezglutenowa całość

Babkę po wystudzeniu najlepiej umieścić w pojemniku z przykrywką żeby nie wyschła. Można ją podać z konfiturą wiśniową lub pomarańczową. Jest szybka w wykonaniu, fajnie wyskakuje z foremki po upieczeniu co zawsze mnie stresuje czy się pięknie nie przyklei do spodu foremki…kiedyś dawno temu gdy piekłam swoją pierwszą babkę tak się stało i teraz zawsze przy każdym wypieku jest znak zapytania :) czy wyjdzie w całości z foremki. Ta wyszła.

Użyłam mąkę z ryżu pełnoziarnistego słodkiego, ma przyjemny aromat. Możesz użyć białej mąki z białego ryżu. Zamiast mąki koksowej i jaglanej możesz użyć migdałowej. Cukier można zastąpić syropem ryżowym ( 100 ml ) ale wtedy zwiększyłabym o jedną łyżkę mąki np kokosowej. Ważne jest to aby użyć słodu który się karmelizuje po upieczeniu, niestety ksylitol tego nie czyni więc wypiek może nie wyjść.

Smacznego,

Magda, vegabutik.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>