Czekoladowy torcik truflowy z awokado i orzechami

wegański-tort-truflowo-czekoladowy-z-awokado-1

Truflowy torcik czekoladowy z awokado – wegański, bezglutenowy, witariański.

Ten deser to kolejny dowód na to, że można zjeść coś bardzo pysznego i zdrowego. Bardzo lubię przepisy z użyciem zaledwie kilku składników. Takie są zazwyczaj desery i ” wypieki ” diety witariańskiej. Przepis na torcik truflowy pochodzi z książki ” Talerz zdrowia ” Dalle Pinnock.

Polecam, jest szybki w wykonaniu i niezwykle smaczny.

Składniki:

Podstawa:

  • 200 g mieszanych orzechów
  • 30 g masła kakaowego
  • 2 łyżki syropu z agawy

Krem:

  • 2 miękkie awokado
  • 1 duża pomarańcza
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 50 g nerkowców
  • 3 kopiaste łyżki surowego kakao, takie
  • 30 g masła kakaowego.

Wykonanie

Podstawa:

  1. Orzechy zmiksuj na drobno, czym drobniej tym lepiej ale nie zmiksuj na masło. Wyczuwalne grudki wskazane.
  2. Masło rozpuść w kąpieli wodnej razem z syropem z agawy. Po rozpuszczeniu dodaj do orzechów i dokładnie wymieszaj.
  3. Formę na tartę ( mała ) wyłóż masą orzechową. Wylep boki. Masa może wydawać się zbyt rzadka ale taka ma być. Po schłodzeniu wszystko zastygnie.
  4. Włóż do lodówki na czas przygotowywania kremu.

Krem:

  1. Zetrzyj skórkę z pomarańczy i wyciśnij sok.
  2. Wydrąż miąższ z awokado i połącz go w misce z sokiem z pomarańczy i skórką. Dołóż nerkowce, syrop z agawy i kakao.
  3. Wszystko zmiksuj na jednolity gładki krem.
  4. Rozpuść masło w kąpieli wodnej i dodaj do masy z awokado. Ponownie chwilę zmiksuj i wyłóż na spód orzechowy.
  5. Chłodź w lodówce minimum 3 h.

W tym torciku można użyć innych składników, np: spód ze słonecznika lub pestek dyni. Można złączyć je razem pół na pół. Kakao zastąpić karobem a masło kakaowe olejem kokosowym extra virgin. Sok z pomarańczy możesz zastąpić innym – jabłkowym albo winogronowym.

Robiłam już kilka wersji tego deseru, najlepszą mieszanką okazał się mix orzechów ziemnych z nerkowcami. Najwygodniej jest użyć formy do tarty z ruchomym dnem. Po zastygnięciu łatwiej jest go pokroić. Wystarczy tylko spód nacisnąć od spodu i wyciągnąć bez boków. Tortownica z odpinaną obręczą też się sprawdzi ale musi to być najmniejsza tortownica do 20 – 21 cm.

torcik-truflowy-wegański-bez-glutenu

Bardzo polecam, deser jest dość syty ale nie mdły. Doskonały na każdą okazję, każdego zachwyci a niektórych nawet zdziwi, że można uzyskać tak doskonały krem z awokado. Mogą się schować przy nim serki mascarpone, bita śmietana czy maślane kremy :)

 

Smacznego, Magda vegabutik.pl

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>