Daktyle i orzechy – pyszne krążki na drugie śniadanie

 Pyszne krążki, w sam raz na drugie śniadanie lub podwieczorek. To słodka przekąska z dodatkiem masła klarowanego, daktyli i orzechów.

Do tego przepisu polecam użyć wysokiej jakości daktyli bez siarki, tutaj one stanowią całą słodycz i pod wpływem gorącego masła roztapiają się zespalając cały baton.

Składniki:

 Porcja na 12 krążków

Wykonanie:

  1. Masło podgrzewamy i wrzucamy pokrojone daktyle. Dusimy około 3 minut aż się zaczną delikatnie kleić do łyżki. Dokładamy migdały, nerkowce. Doprawiamy przyprawami. Mieszamy i wykładamy na papier do pieczenia.

  2. Masę zwinąć w wałek o grubości 2 – 3 cm i chłodzić w lodówce aż  masło się  zetnie.

Warto wiedzieć, że masło klarowane nie zawiera już laktozy. Jeśli jednak pomimo tego nie możesz go użyć do przepisu można zamienić na margarynę lub olej kokosowy, który sam ulega utwardzeniu w warunkach chłodniczych.

Polecam tą pyszną przekąskę, lecz uwaga – jest syta i kaloryczna :)

Pozdrawiam,

Magda

vegabutik.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>