Deser z chia – wegański

CHIA DESER WEGAŃSKI

Niesamowicie pyszny deser z nasion chia. Właściwości zdrowotne chia są już bardzo znane, dodam tylko, że to świetny sposób wzbogacania diety o wartościowe białko i kwasów omega 3. Warto chia wprowadzić do kuchni i używać w formie zmielonej jako posypka do dań, musli, zup lub w formie namoczonej, zwiększając tym samym wchłanianie wartości odżywczych do organizmu.

Dziś podzielę się przepisem na słodki deser / pudding / budyń z chia, jagód. Polecam, taki deser bardzo syci, można go jeść na drugie śniadanie lub podwieczorek. Dobry sposób na głód :)

Składniki:

  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 1/2 szklanki mleka migdałowego lub innego,
  • 4 łyżki chia (np. takie )
  • jagody lub konfitura w ulubionym smaku, najlepiej świeże owoce, świetnie sprawdzają się z chia owoce leśne i truskawki,
  • kto chce może dosłodzić syropem zbożowym, ja używam z ryżu ze względu na niską zawartość fruktozy ( z syropie z agawy jest jej najwięcej )

Wykonanie:

  1. chia namaczamy w mleku przez noc
  2. dokładamy owoce/konfiturę/lub mus owocowy
  3. spożywamy :)

Smacznego,

Magda, vegabutik.pl

2 odpowiedzi na „Deser z chia – wegański

  1. foodmania pisze:

    uwielbiam desery na bazie chia!

  2. bardzo fajny pomysł a i wygląda pysznie :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>