DLACZEGO ŻYWNOŚĆ MODYFIKOWANA GENETYCZNIE ZAGRAŻA NASZEMU ŻYCIU ?

„GMO” czyli genetycznie zmodyfikowany organizm. Coraz częściej słyszymy te słowa, pojawiają się na etykietach produktów, w mediach. Debatują na ten temat rolnicy, ekolodzy i ekonomiści. Coraz częściej czytamy „produkt wolny od GMO”. Jest to poważny problem dla naszego społeczeństwa. Są zwolennicy GMO, którzy widzą dużą szansę w modyfikowanej żywności, są zagorzali przeciwnicy tego zjawiska. Co to wszystko oznacza? Dlaczego już na samą myśl o tym czujemy się zagrożeni? Jak się od tego uchronić? Czym tak naprawdę jest GMO?

Genetyczna modyfikacja oznacza sztuczne wstawienie obcych genów do materiału genetycznego danego organizmu. Geny przenosi się przekraczając granice między gatunkami, np. geny zwierząt do rośliny. Nigdy w przyrodzie takie organizmy nie powstają w sposób naturalny, np. pomidor z genem ryby, ziemniak z genem meduzy, karp i ryż z genami człowieka, sałata z genem szczura, soja i kukurydza z genami bakterii. Geny te zostają przekazane oczywiście organizmom potomnym.

Najwięcej modyfikacji dotyczy roślin które mają na celu:

1. Poprawę cech jakościowych roślin

Odpowiednie geny powodują opóźnienie procesów dojrzewania,przez co owoce i warzywa dłużej pozostają świeże, a więc niemuszą już dojrzewać na słoncu, można je zrywać zielone i przechowywać w ciemniach czekając aż dojrzeją. W konsekwencjitego później kupujemy pomidora, który jest nie jadalny ( w środku zielony, jakiś twardy albo marchewka kiedyś jak dłużej poleżała to usychała, a teraz w szybki sposób gnije).

2. Ochronę przed szkodnikami

Zastosowanie genu bakterii Bacillus thuringensis, co powoduje, że owad ginie po zjedzeniu rośliny – po prostu super, skoro owady umierają jak zjedzą taką roślinę to co z nami ? Nam nic nie zagraża ?

3. Ochronę roślin uprawnych

Mam na myśli tutaj ochronę przed szkodliwym działaniem środków chwastobójczych, uodpornienie roślin na choroby wywoływane przez grzyby, bakterie i wirusy – przecież w dzisiejszych czasach mamy naturalne środki ochrony roślin jakie stosuje się w ekologicznych uprawach.

Pojawia się pytanie po co to wszystko? Odpowiedź jest jak zwykle prosta -pieniądze.

Wszystkie te działania mają na celu zmniejszenie kosztów upraw i co za tym idzie zwiększenie plonów i w konsekwencji zwiększenie takze zysków. Tylko dlaczego tak wielką ceny musimy za to płacić ? Zmodyfikowane rośliny sieją się po świecie. Pyłki roślin GM są przenoszone przez wiatr, owady i ludzi na sąsiednie uprawy i nie sposób temu zapobiec. W naturze nic nie ginie. Raz wprowadzone geny już zostaną.

Oto klasyczne przykłady przemawiające do wyobraźni:

  • Ponad 50% potomstwa szczurów karmionych soją genetyczniezmodyfikowaną zmarło, śmierć nastąpiła w wyniku degeneracji organów, zaburzeń funkcjonowania organizmów (prof. Irina Ermakowa)
  • Szczury karmione genetycznie zmodyfikowanymi ziemniakami miały: uszkodzenia układu odpornościowego – grasica i śledziona zostały uszkodzone. Ponadto miały nienaturalnie małe i niedorozwinięte mózgi, wątroby i jądra, a także cierpiały na częściowy zanik wątroby. Wystąpiły tendencje do powstawania nowotworów
    (dr. Arpad Pusztai)
  • Karmienie myszy genetycznie modyfikowaną kukurydzą doprowadziło do niższej płodności i mniejszej masy ciała
    ( prof. Zentek )

W Unii Europejskiej, a tym samym w Polsce istnieje obowiązek znakowania przez producentów żywności zawierającej powyżej 0,9% GMO. Ostatnio wprowadza się także obowiązek znakowania żywności pochodzącej od zwierząt karmionych GMO. Jednak obowiązki te w Polsce nie są respektowane, innymi słowy olbrzymia większość produktów dostępnych na polskim rynku zawierających GMO, które powinny być oznakowane nie są oznakowane. Kontrolowanie i wykrywanie produktów z GMO a tym samym egzekwowanie obowiązku znakowania produktów z GMO i nakładanie kar (skądinąd śmiesznie niskich) przez odpowiedzialne za to służby państwowe (np. Państwową Inspekcję Sanitarną) jest sporadyczne.

Widać z tego, ze nie jesteśmy zabezpieczeni i chronieni nawet w zakresie obowiązującego prawa bowiem jesteśmy poddawani bez naszej wiedzy i zgody eksperymentom genetycznym. GMO szerzy się coraz bardziej i znajduje się nie tylko w roślinach. Występują jako dodatki do żywności, enzymy, aromaty, substancje przetwórcze oraz jako podpuszczka używana do wyrobu serów twardych. Występują również w mięsie, jajach oraz produktach mlecznych od zwierząt karmionych paszami genetycznie modyfikowanymi.

Inne artykuły, które mogą zawierać składniki genetycznie modyfikowane to: mydła, kosmetyki, detergenty, szampony i płyny do kąpieli. 60 % żywności zawiera modyfikowaną kukurydzę i soję – to mnie przeraża najbardziej. Soja a mianowicie lecytyna sojowa i białko sojowe jest dodawana niemalże wszędzie.

Jak patrzę na dzieci, również moje, jak zajadają się płatkami kukurydzianymi to mam gęsią skórkę… Owszem są prowadzone rygorystyczne badania na temat wpływu GMO na nasze życie. Pewnie niebawem się dowiemy, tylko czy nie będzie za późno? Myślę, że ingerowanie w naturę może prowadzić do katastrofy, zachwiać równowagę w środowisku. Jeżeli chcemy mieć pewność, że jemy żywność wolną od GMO to powinniśmy spożywać certyfikowaną żywność ekologiczną, z certyfikowanych gospodarstw ekologicznych. Walczmy o swoje prawa, jedzmy ekologicznie, pytajmy producentów, czytajmy etykiety i skład produktów, a zminimalizujemy spożywanie GMO.

Magdalena Gaudyn, Vegabutik.pl

 

3 odpowiedzi na „DLACZEGO ŻYWNOŚĆ MODYFIKOWANA GENETYCZNIE ZAGRAŻA NASZEMU ŻYCIU ?

  1. Pingback: KORPORACYJNA ŻYWNOŚĆ – NASZA PRZYSZŁOŚĆ ? | Vegabutik.pl Blog

  2. Ryne pisze:

    You’re a real deep tihnekr. Thanks for sharing.

  3. kielce beton pisze:

    It’s hard to seek out educated people on this topic, however you sound like you understand what you’re speaking about! Thanks
    kielce beton

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>