Domowa Granola z orzechami

 

Jeżeli Granola to tylko domowa, własnoręcznie wykonana jest najlepsza. Chrupiąca, pachnąca i bez dziwnych dodatków. Smakuje z mlekiem, jogurtem ( lecz z nim tylko w lecie – wychładza ) lub jako samodzielna przekąska na zabicie głoda. W czasie kataru, przy wilgoci w organizmie polecam mleko roślinne gdyż to krowie jak również wyroby z mleka krowiego działają śluzotwórczo.

Przepis pochodzi z blogu moje wypieki z małą modyfikacją.

Domowa Granola z migdałami:

Składniki:

  • 400 g płatków owsianych
  • 120 g ziaren słonecznika
  • 120 g sezamu niełuszczonego lub zwykłego
  • 180 g potartych jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 120 g słodu daktylowego, orkiszowego lub jęczmiennego
  • 5 łyżek miodu
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego virgin
  • 250 g migdałów
  • 300 g sułtanek

Wykonanie:

  1. Wszystko razem wymieszać oprócz rodzynek. Rozgrzać piekarnik do 170 stopni.
  2. Piec około 35 – 45 minut, mieszając podczas pieczenia kilka razy aby się nie przypaliły.
  3. Rodzynki dodajemy po wyjęciu płatków z piekarnika.
  4. Wystudzić i zamknąć szczelnie w pojemniku.

Można posypać granolą pieczone jabłka lub gruszki.

Polecam jest pyszna,

Magda, vegabutik.pl

 

 

Jedna odpowiedź na „Domowa Granola z orzechami

  1. Dorota pisze:

    Super przepis na zdrowe sniadanie.
    Pozdrawiam,
    http://przepisnamlodosc.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>