Grissini z brązowego lnu

paluszki grissini bezglutenowe-wegańskie

Pyszne chrrupiące paluszki, bezglutenowa propozycja na zdrową przekąskę. Najlepsze zaraz po ostudzeniu z ulubionym dipem, kremem lub bez niczego, same do chrupania.

Przepis znalazłam na stronie Atelier Smaku, którą polecam.

Porcja na około 20 sztuk

Składniki:

  • 150 g siemienia lnianego brązowego
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 ml mleka kokosowego
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 200 ml wrzącej wody
  • otarta skórka z jednej cytryny
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu roztartego w moździerzu

Wykonanie:

  1. len zalewamy wrzątkiem i odstawiamy aż wystygnie,
  2. wiórki mielimy na drobno tworząc ” mąkę „
  3. wszystkie suche składniki mieszamy razem w misce,
  4. dodajemy mleko kokosowe, oliwę,skórkę cytrynową i wystudzoną klejącą masę lnianą, mieszamy do uzyskania jednilitej konsystencji
  5. z masy odrywamy kawałek ciasta i ręcznie kształtujemy wałeczki, niestety ciasto się rozrywa więc najlepiej zrobić wałki grubsze na długość 5-8 cm i przecinać nożem wzdłuż na pół uzyskując w ten sposób dwie sztuki. To najlepszy sposób żeby uzyskać kształtne grissini w miarę ” szczupłe” a nie grube paluchy,
  6. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 30 minut aż do zrumienienia. Paluszki możesz ułożych blisko siebie, nie rosną w trakcie pieczenia. Najlepiej piec na papierze lub blaszce posmarowanej tłuszczem. Papier lepiej się sprawdza.
  7. Studzimy na kratce.

W oryginalnym przepisie J.Słomy i M. Trymbulaka podany jest olej słonecznikowy, zamieniłam go na oliwę. Wiórki kokosowe nie są zmielone co znacznie utrudnia kształtowanie wałeczków. Gdy piekłam je drugi raz zmieliłam wiórki na mąkę. Efekt dużo lepszy, ciasto tak się nie rozpada.

Jeśli posiadasz maszynkę ze specjalną końcówką do wyciskania to znacznie ułatwi pracę.

Polecam,

Magda, vegabutik.pl

p.s jeśli ciasto jest zbyt twarde dolej więcej mleka kokosowego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>