Hummus z suszonymi pomidorami

W końcu udało mi się znaleźć odpowiedni smak hummusu. Tradycyjny nie wzbudzał zbyt wielkiego zainteresowania wśród domowników, kończyło się na tym że przez dwa dni sama go jadłam aż do znudzenia. Dlatego bardzo rzadko go robiłam. Poza tym, odkąd jesteśmy na diecie bezglutenowej wiele się zmieniło, chlebak już poszedł w zapomnienie ( jak kiedyś cukierniczka ) więc za bardzo nie było go z czym zjeść. Kupiłam kilka razy gotowy hummus ale to też nie to.

Hummus nie dawał mi spokoju, postanowiłam przełamać ” mdły „smak pasty z cieciorki dodając suszonych pomidorów i pieczony czosnek. Ale to nie wszystko. Żeby uzyskać doskonały smak dodałam kozieradkę i kolendrę mieloną. To wystarczyło aby zadowolić wszystkich :)

Podałam krem z cieciorki na talerzu polany oliwą z oliwek, z suszonymi pomidorami i posypany całą cieciorką oraz świeżo zmielonym pieprzem. Zanim zdążyłam podać do niego chrupiący chlebek talerze były już wylizane :) Dzieciom bardzo zasmakowała ta wersja hummusu. Nam dorosłym też.

Wszystko z reguły robię ” na oko ” więc podana ilość składników może być modyfikowana według

Twojego smaku. Na szczęście zdążyłam policzyć ile dałam cieciorki przed miksowaniem.

Składniki:

Porcja dla 4 osób

  • 15 – 17 łyżek cieciorki ugotowanej
  • 3 – 5 suszonych połówek pomidorów ( najlepiej z uprawy ekologicznej i suszone na słońcu, użyłam takich )
  • 2 ząbki czosnku upieczonego
  • 2 łyżki tahini – krem z sezamu
  • kozieradka mielona 2 szczypty
  • kolendra mielona 2 szczypty
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • 2 -3 łyżki wody z moczenia pomidorów

Wykonanie:

  1. Cieciorkę moczymy całą noc w wodzie. Jeśli boisz się o wzdęcia wymień 2 -3 razy wodę w której się moczy. Naprawdę pomaga. Oprócz tego gotuj zawsze z kawałkiem glonu Kombu. Możesz też 10 minut przed końcem gotowania dodać 1 łyżeczkę soku z cytryny.Pamiętaj też o tym aby nie solić cieciorki ( innych strączków również ) podczas gotowania ponieważ będzie twarda.
  2. Pomidory suszone moczymy na 2 – 3 h w przegotowanej ostudzonej wodzie ( można nawet na całą noc, pomidory mają być całe przykryte wodą )
  3. Czosnek pieczemy w piekarniku z łupką przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.
  4. Za pomocą blendera miksujemy razem: cieciorkę, tahinę, pomidory, czosnek bez skórki, sok z cytryny i przyprawy.
  5. Dodajemy wodę z moczenia pomidorów ale w takiej ilości aby uzyskać gęstość jaka Ci odpowiada. Ja wlałam prawie całą.
  6. Kosztuj i doprawiaj wedle gustu. Kozieradka jest gorzka więc nie przesadź z ilością, ja dałam około pół łyżeczki.

Pastę z cieciorki można modyfikować na wiele sposobów, pomidory suszone pokrój na małe kawałeczki. Doskonale sprawdzą się też te moczone w oliwie, jednak krem jest i tak dość tłusty a te z oliwy są dużo droższe. Nie ma sensu przepłacać.

Polecam krem nie tylko ze względu na przyjemność płynącą z jedzenia ale również ze względu na wysoką wartość odżywczą tej smacznej przekąski. Cieciorka bogata w łatwo przyswajalne białko roślinne, sezam czyli tahini bogate w wapno i suszone pomidory pełne antyutleniaczy przeciwdziałającym nowotworom, witaminy A, C, K, witaminy z grupy B, cynk, fosfor, magnez, żelazo, kwas foliowy i inne mikroelementy.

Polecam kozieradkę i kolendrę z firmy Natu, jest zmielona na pył i bardzo aromatyczna:

  

 

Życzę smacznego,

Magda, vegabutik.pl

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>