Jaglanka z jabłkami ze stewią – rozgrzewające śniadanie

jaglanka

Proste i szybkie śniadanie bez cukru, nabiału i glutenu. Taka jaglanka to obowiązkowa pozycja na jesienne i zimowe śniadania. Uwielbiam dania, które prawie się same robią. Oto moja propozycja:

Składniki:

  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej dobrze wypłukanej na sitku,

  • 3-4 listki suszonej stewi,

  • jabłka 3-4 szt pokrojone w większą kostkę,

  • 2 łyżki oleju kokosowego pachnącego :)

  • szczypta wanilii w proszku,

  • szczypta soli,

  • cynamon do smaku,

  • wiórki przyprażone na suchej patelni ( pod wpływem prażenia wiórki robią się lekko chrupiące i są bardziej słodsze)

  • mleczko kokosowe

Wykonanie:

  1. Kaszę zalewam wodą, dokładam listki stewi, wanilię, cynamon. Gotuję do miękkości. Pod koniec daję około 2 łyżek oleju kokosowego.

  2. Na patelni przysmażam jabłka na oleju kokosowym z dużą ilością cynamonu ( olej kokosowy możesz zamienić na masło klarowane)

  3. Gdy kasza się ugotuje, wykładam do miseczek i na porcję kaszy jabłka jeszcze ciepłe.

  4. Kaszy podczas gotowania nie mieszamy. Po ugotowaniu wyrzucamy listki stewi.

Kto lubi może polać kaszę ulubionym ciepłym mleczkiem roślinnym ( u nas owsiane ). Ja lubię na taką kaszę nałożyć 1-2 łyżki gęstej części mleka kokosowego :) Po takim śniadaniu naprawdę człowiek czuję się dobrze najedzony :)

Smacznego,

Magda, vegabutik.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>