Jak oswoić Dynię – cenne właściwości i propozycja podania

Zbliża się kalendarzowa jesień – wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej jesień jest w swoim epicentrum. Jesień to czas zbiorów. Energia zmienia swój bieg na kierunek dośrodkowy – soki w roślinach kierują się do korzeni, drzewa tracą liście. Zwierzęta robią zapasy na zimę. Także my – ludzie – czujemy zbliżającą się zimną porę roku. Yang oddala się, ustępuje miejsca dla Yin – dni stają się coraz krótsze, coraz mniej słońca prześwituje przez chmury, temperatura na zewnątrz jest coraz niższa. Ewidentnie nastąpił czas na zmianę nawyków żywieniowych. Latem żywiliśmy się produktami świeżymi, stragany uginały się pod świeżymi owcami, warzywami, które kusiły, aby jeść je bezpośrednio – bez obróbki termicznej. Teraz, gdy na dworze coraz zimniej – marzymy o gorących potrawach, które otulą ciepłem niczym kocem nasze brzuchy.

Przedstawiam Wam dzisiaj produkt mało znany, zapomniany – dynię. Dzisiaj swoje pięć minut ma dynia hokkaido.

Dynia pochodzi z Ameryki, do Europy przypłynęła m.in. na statkach wraz z Kolumbem. Gościła na stołach, była uprawiana i lubiana przez wszystkie warstwy społeczne. Jej wszechstronne właściwości zdrowotne cenione były w medycynie ludowej – świeże pestki z dyni stosowano jako środek przeciwko pasożytom jelitowym.

Jeżeli jesteście zwolennikami podejścia zachodniego dotyczącego dietetyki to również Was mile zaskoczę – dynia to bogactwo zdrowia. Bogata jest w liczne witaminy, mikro i makroelementy. Żywo żółty, do pomarańczowego kolor miąższu dyni świadczy o bogactwie prowitaminy A – beta karotenu, który znamy z powszechnej marchewki. Oprócz prowitaminy A dynia zawiera również witaminy z grupy B, witaminę C , PP, które to uszczelniają naczynia wieńcowe, także są świetne w profilaktyce przeciwmiażdżycowej, oraz witaminę E – tak zwaną „witaminę młodości” oraz pogromcę wolnych rodników. Bania (bo tak dynię nazywano na Górnym Śląsku, z którego pochodzę) bogata jest również w potas, wapń, fosfor i żelazo – działa więc krwiotwórczo! Dzięki dużej zawartości prowitaminy A chroni oczy, działa przeciwnowotworowo. Dynia jest zasadotwórcza, dzięki czemu świetnie nadaje się w kuracjach odkwaszających organizm – również przeciwdziała nowotworom, ale też może być stosowana w kuracjach wspomagających leczenie nowotworów.

Z punktu widzenia Tradycyjnej Medycyny Chińskiej dynia jest termicznie ochładzająca do ciepłej, dynia hokkaido jest ciepła termicznie; wzmacnia Qi (energię) Śledziony, Trzustki oraz Żołądka. Jej smak informacyjny to smak słodki. Nawilża Jelito Grube – dzięki temu przeciwdziała niektórym typom zaparcia. Jest krwiotwórcza – idealna przy palpitacjach i problemach ze snem. Dzięki swej pięknej barwie – wzmacnia poczucie naszej tożsamości, nasze bycie „tu i teraz”.

Dynia, szczególnie pieczona – usuwa zimny śluz z Płuc – pomocna przy męczącym mokrym kaszlu z białą plwociną. Przy nadkwasocie spowodowanej Ogniem Żołądka – można spożywać codziennie rano sok ze świeżej dyni – uwaga, jest to kuracja ochładzająca, dlatego też proszę nie stosować jej przez długi okres czasu, a najlepiej zasięgnąć porady doświadczonego terapeuty Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. Pieczona oraz gotowana dynia wzmacnia odporność na infekcje układu oddechowego. Idealna dla dzieci – można podawać już od około 8 miesiąca życia – w formie ugotowanej papki lub zupki. Upieczona lub ugotowana w formie gęstej zupy dynia (szczególnie hokkaido) leczy biegunkę spowodowaną zimnem i niedoborem Qi Środkowego Ogrzewacza (Śledziony oraz Żołądka) – można więc stosować ją w przypadku zakażenia np. rotawirusem jako wspomaganie leczenia infekcji.

Dzisiaj prezentuje Wam przepis na pieczoną dynię hokkaido:

Składniki :

  • mała dynia hokkaido, umyta, wypestkowana. Skórka z dyni hokkaido nadaje się do jedzenie – jedynie dla dzieci poniżej pierwszego roku życia może być ciężkostrawna, dlatego w przypadku małych dzieci – radzę skórkę usunąć.
  • pół puszki mleka kokosowego – warto wybrać te bez sztucznych dodatków
  • ocet winny
  • syrop z agawy, słód ryżowy ( może być miód dla nieuczulonych )
  • szlachetny sos sojowy, najlepiej Shoju albo Tamari
  • szczypta soli oraz pieprzu
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

Przygotowanie :

Dynię myjemy, usuwamy pestki oraz kroimy w kostkę. W osobnej miseczce przygotowujemy dressing : mieszamy ze sobą mleko kokosowe, ocet winny (około 2 łyżki stołowe), 1,5 łyżki stołowej miodu, 2 łyżki sosu sojowego, szczyptę pieprzu i soli oraz 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin. Kosteczki pokrojonej dyni dokładnie obtaczamy dressingiem z każdej strony. Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni i wkładamy dynię wyłożoną na blaszkę do pieczenia (najlepiej naczynie ceramiczne lub szklane żaroodporne). Pieczemy około 45 minut, aż dynia będzie miękka. Sos się skarmelizuje i będzie tylko delikatnie otaczał kosteczki dyni. Jest to idealny dodatek np. do gulaszu wołowego z ryżem.

Danie to wzmacnia Qi Środkowego Ogrzewacza, nawilża Jelito Grube, usuwa wilgoć i zimny śluz z Płuc i Jelita Grubego. Wzmacnia Krew oraz wspomaga usuwanie pustego gorąca.

Autor artykułu :

Anna Szydlik – dietetyk i doradca żywieniowy wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. Terapeuta TCM w trakcie szkolenia. Prowadzi warsztaty teoretyczne oraz praktyczne dotyczące zdrowego gotowania, profilaktyki zdrowia, oraz kuchni Pięciu Przemian na Śląsku (Katowice, Gliwice). Przyjmuje w gabinecie w Gliwicach, Sosnowcu i Katowicach. Dietetyką profilaktyczną i leczniczą zajmuje się od ponad 3 lat. 

Przepis dodany do Akcji: ” Skarby Jesieni w kuchni alergika” 

” Dyniowe przysmaki „

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>