Kapusta kiszona z amarantusem i czarną soczewicą

Pyszne danie wegetariańskie z dodatkiem czarnej soczewicy i nasion amarantusa. Możesz użyć do przepisu innej soczewicy np. Czerwonej, zielonej lub brązowej. Użyłam czarnej ze względu na jej ciekawy smak – lekko orzechowy, fajnie się gotuje zachowując cały kształt. Soczewica czerwona może się rozgotować i kolor zleje się z kapustą.

Porcja dla 4 osób, przygotowanie 90 minut.

Składniki:

  • 600 g kapusty kiszonej
  • 2-3 duże białe cebule
  • 120 g soczewicy czarnej lub innej
  • 120 g nasion amarantusa
  • 2-3 łyżki ulubionego oleju
  • 1 łyżka sosu sojowego Tamari lub Shoyu
  • 2-3 łyżki mąki amarantusowej
  • 1 łyżka kminku
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • pieprz i sól

Wykonanie:

  1. Kapustę kiszoną podlać wodą i gotować do miękkości z liściem laurowym, zielem, kminkiem i pieprzem
  2. Oddzielnie ugotować soczewicę.
  3. Na rozgrzanej patelni z oliwą lub olejem podsmażamy cebulkę. Gdy cebula już się przyrumieni dodajemy mąka z amarantusa. Mieszamy chwilkę i odstawić.
  4. Do ugotowanej kapusty dodajemy soczewicę i zasmażaną cebulkę z mąką.
  5. Wymieszać.
  6. Ogrzewać jeszcz3 przez 10 minut co chwilę mieszając.
  7. Jeśli kapusta jest zbyt gęsta można trochę podlać wodą.

Polecam,

Magda, Vegabutik

Inspiracją był przepis z książki: ” Amarantus smacznie i zdrowo „Grażyna Konińska i Waldemar Sadowski „

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>