Kefir roślinny – hodowla grzybka tybetańskiego

jogurt z grzybka tybetańskiegow- grzybek ybetański- jogurt wegański-bezmleka-

Znacie grzybka tybetańskiego ? Jeśli nie, polecam jak najszybciej zakupić i rozpocząć własną hodowlę pysznego kefiru. Ja rozpoczęłam od kefirowania mleka sojowego własnej produkcji. Na takim mleku wychodzi bardzo gęsty kefir ( gęsty jak jogurt grecki ). Na mleku z firmy Natumi wychodzi pyszny ale nie tak gęsty jak z własnego.

Właściwości zdrowotne kefiru na bazie grzybka:

  • poprawia przemianę materii i chroni przed zaparciami,
  • usprawnia pracę serca,
  • wzmacnia odporność organizmu,
  • łagodzi stres :)
  • leczy choroby nerek, śledziony i wątroby
  • dostarcza wit. Z grupy B ( w tym B12 ) K i D,
  • zawiera pałeczki kwasu mlekowego dzięki czemu wspomaga leczenie chorób kobiecych.

Grzybek tybetański to ziarna kefirowe, czyli naturalne skupiska wielu populacji symbiotycznych mikroorganizmów o specyficznych właściwościach. Wykorzystuje się je od stuleci w procesie wytwarzania kefiru. W skład ziaren wchodzi wiele gatunków bakterii kwasu mlekowego i octowego oraz drożdży. Grzybek tybetański jest biały, przypomina różyczki kalafiora. Jego hodowla jest bardzo prosta – wystarczy zalać go mlekiem, które w ciągu doby sfermentuje. W ten sposób powstanie leczniczy kefir.

Kuracja grzybkiem powinna trwać 20 dni. Trzeba robić 10 dniowe przerwy ze względu na przyzwyczajenie się organizmu do dobroczynnych bakterii.

Hodowla:

  1. Grzybka w szklanym naczyniu zalewamy mlekiem ( sojowym, migdałowym, kokosowym lub kozim czy krowim kto może, lubi czy chce ) w proporcji 1 łyżeczka grzybka na 250 ml płynu.
  2. Grzybka nie dotykamy niczym z metalu ponieważ go uśmiercimy. Do jego produkcji używamy: szkła, plastiku lub drewna.
  3. Po 24 h mamy gotowy gęsty kefirek. Wszystko wykładamy na plastikowe sitko i wyławiamy grzybka, ktorego płuczemy zimną wodą i zalewamy ponownie świeżym mlekiem.
  4. Jeśli chcesz zrobić przerwę, zamroź go w woreczku. Nie mam pojęcia ile może leżeć w zamrażarce. Myślę że kilka miesięcy albo dłużej. W każdym bądź razie, po rozmrożeniu przeżywa, sprawdziłam wiele razy. Jeśli kefir wychodzi gęsty i kwaśny, wszystko z grzybkiem jest dobrze :)

Kefir na bazie mleka kokosowego i migdałowego jest dość rzadki ale bardzo pyszny i posiada wszystkie probiotyczne właściwości kefiru.

Na bazie kefiru można robić pyszne koktajle, świetnie wychodzi z mango przypominające mango lassi, lub z truskawkami. Polecam również zielone koktajle z dodatkiem kefiru.

lassi wegańskie

jogurt z mango

Powodzenia,

Magda, vegabutik.pl

źródło informacji http://zdrowie.wp.pl/zdrowie/metody-naturalne/art294,grzybek-tybetanski-sposob-na-dlugowiecznosc.html

7 odpowiedzi na „Kefir roślinny – hodowla grzybka tybetańskiego

  1. Karina pisze:

    A czy mozna zalać grzybka chudym mlekiem? Lub np 0,5%?
    Czy musi to byc mleko pełnotłuste?

  2. Magda vegabutik pisze:

    Tak, można.
    Pozdrawiam

  3. izabela pisze:

    Jak dokladnie rozmrozic grzybka tybetanskiego. Zalewac co 24h swiezym mlekiem. Jesli tak,to co zrobic z tym mlekiem przerabianym przez grzybka,zanim odzyje i kiedy to nastapi? Czy moze byc mleko laciate,mikrofiltrowane,pasteryzowane w temp.74 st?

  4. Magda vegabutik pisze:

    Może być mleko pasteryzowane do 74 stopni, każde inne tylko nie UHT.
    Po zalaniu i odstawieniu na 24 h, grzybka płuczemy pod letnią wodą a mleko/już kefir należy wypić :) Aby grzybek się rozmnożył musi być odpowiednia temperatura, czyli 27-35 stopni oraz mleko najlepiej ” żywe”.
    Najszybciej rozmnaża się w mleku krowim.

  5. Magda pisze:

    Gdzie dostane takiego grzybka? chetnie kupie. Jestem z Chorzowa :D pomooocyyy.

  6. Wiktoria pisze:

    czy mozna zrobic taki kefir z kupnych mlek roslinnych? z kartonu? np kokosowe lub migdalowe? np alpro?

  7. Magda vegabutik pisze:

    Tak, będzie trochę rzadszy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>