Kluski z zielonym sosem

Macie takie dni kiedy: brak czasu na gotowanie, nie zdążyliście zrobić zakupów, w lodówce kilka składników z których nie wiadomo co zrobić ? Na dodatek wróciłaś z pracy zmęczona i jeść się chce…kot miauczy, pies szczeka a dzieci biegają co chwilę coś chcąc. Głowa pęka :)

W takich chwilach potrzebny pomysł, przepis czy inspiracja na szybkie danie z „niczego”.

Zapraszam dzisiaj na przepis szybki do zrobienia i z niewielu składników, które w zależności od pomysłu można zmieniać.

Kluseczki z zielonym sosem na bazie szpinaku i sporej porcji świeżej natki pietruszki. Tym przepisem rozpoczynam serię ” Szybka kuchnia „, których wkrótce będzie coraz więcej na blogu.

Jeśli nie masz czasu robić klusek poprostu użyj makaronu, jednak zachęcam do wersji z kluskami i wcale nie jest to o wiele dłużej. Gdy przyrządzasz sos w tym czasie gotują się ziemniaki. Lekko je studzisz i już prawie gotowe :)

 

Składniki na kluski:

  • 500 – 700 g ugotowanych ziemniaków,
  • mąka ziemniaczana ( 1/4 część ziemniaków )
  • 1 jajko ( można pominąć dając o 2 łyżki więcej mąki ziemniaczanej )
  • sól

Wykonanie:

  1. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę, jajko i sól. Wyrabiamy gładkie ciasto . Odrywamy kawałek ciasta wielkości orzecha włoskiego i kształtujemy kulki.
  2. Wrzucamy na gotującą się wodę.
  3. Gotujemy 3 minuty.

Składniki na sos:

  • 500 g szpinaku świeżego
  • duży pęczek natki
  • 1 gałązka świeżego oregano ( lub 2 szczypty suszonego )
  • sok z cytryny 2 – 3 łyżki
  • oliwa 3 łyżki
  • śmietana roślinna np. owsiana lub sojowa ( tyle ile lubisz )
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku ( można dać jeden )
  • pieprz
  • sól

Wykonanie:

  1. na oliwie podsmażamy cebulkę
  2. dodajemy czosnek i jeszcze chwilę smażymy
  3. dokładamy umyty szpinak.
  4. dusimy 3 minuty.
  5. do blendera wrzucamy natkę, szpinak z cebulą i czosnkiem, sok z cytryny, sól i pieprz.
  6. wszystko miksujemy do konsystencji jaką lubimy.

Opcje:

  • do sosu można dodać: orzechy, słonecznik, pestki dyni, ser parmezan, drożdże suszone. Razem zmielić lub posypać danie. Można uprażyć pestki wcześniej dla lepszego aromatu i smaku.
  • posyp danie świeżym szczypiorkiem.

Polecam i życzę smacznego,

Magda, vegabutik.pl

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>