Krem dyniowy z wytrawnymi ciasteczkami cytrynowymi

aksamitna zupa krem z dyni i wytrawnymi ciasteczkami

bezglutenubezmlekaveganiebezsoji

Aksamitny krem z dyni, aromatyczny i intensywny w smaku dzięki dużej ilości przypraw. Doskonała zupka na zimę. Może być podana również na kolacje. Dodatek ciasteczek zamiast grzanek mile zaskoczy dzieci. Moje na widok ciastek przy talerzu nie wiedziały przez chwilę co powiedzieć :) Zupa zniknęła w parę sekund i chyba dawno nie było tak cicho przy jedzeniu …

Wytrawne ciastka w tym wydaniu można podać do każdej zupy – krem. Czynią zupę bardziej sytą i ciekawą.

garam masala

 

Garam masala przepis:

  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka nasion białej gorczycy
  • 1/2 łyżeczki goździków w proszku
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • nasionka z 6 strączków kardamonu

Wykonanie:

  1. Wszystko razem utłucz w moździerzu, przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiczku.

Wytrawne ciasteczka cytrynowe przepis:

  • 1 szklanka płatków owsianych ( mogą być też bezglutenowe )
  • niepełna szklanka mąki gryczanej ( lub orkiszowej )
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 6 łyżek wody

Wykonanie:

  1. Mąkę mieszamy z płatkami owsianymi. W osobnym naczyniu mieszamy: wodę, oliwę, sól i skórkę cytrynową.
  2. Do mąki wlewamy mieszaninę wody i wyrabiamy ciasto rozcierając w rękach dokładnie wszystkie składniki aż się połączą.
  3. Formujemy nieduże placuszki i spłaszczamy.
  4. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy na kratce.

Zupa – krem z dyni przepis:

  1. 1,5 kg dyni hokaido
  2. 1 szklanka wody
  3. 1 czerwona papryka
  4. 2 łyżki oleju sezamowego lub oliwy truflowej.
  5. 400 ml mleka kokosowego
  6. sok z połówki cytryny lub więcej, jak lubisz
  7. 1 łyżeczka curry
  8. 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  9. 2 łyżeczki soli
  10. 1 łyżka sosu tamari lub shoyu
  11. 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala

Wykonanie:

  1. Dynię i paprykę kroimy w dużą kostkę.
  2. Wrzucamy do garnka z wodą i przyprawami. Gotujemy 15 minut.
  3. Dolewamy mleko kokosowe. Chwilkę jeszcze pogotować na wolnym ogniu, około 2 minut.
  4. Gdy się zagotuje zmiksować wszystko na gładki krem. Dodaj sok z cytryny i dopraw solą.
  5. Na talerzu krem skrop olejem sezamowym lub oliwą truflową.

Jeśli jesteś na diecie bezglutenowej możesz użyć płatków osianych bez glutenu. Są dużo delikatniejsze od zwykłych. Myślę, że mogłyby być też płatki gryczane. Następną wersje zrobie właśnie z nimi. W tym przepisie na ciastka raczej nie da się zbyt dużo ” zepsuć ” modyfikacjami :)

 

Źródła inspiracji: Ciasteczka i krem dyniowy ” Atelier smaku ” Jola Słoma i Mirek Trymbulak, garam masala ” Na każdą porę ” Sophie Dahl. Ciastka i zupa zmodyfikowane – w przepisie na ciasteczka była podana mąka pszenna krupczatka a w kremie nie było soku z cytryny czego mi bardzo brakowała ponieważ była za słodka. Garam masali nie ruszyłam :)

Pozdrawiam,

Magda, vegabutik.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>