Kremowy twarożek z przyprawami – wegański

kremowy-twarożek-sojowy

Puszysty, sojowy kremowy twarożek jogurtowy. Wyśmienity. Idealny do chleba lub dodatek do wielu dań. Bez szkodliwej kazeiny i laktozy dla wszystkich uczulonych lub dla osób którzy unikają tych składników. Jeśli nie możesz spożywać produktów sojowych proponuję Ci serek z nerkowców, jest równie smaczny i pyszny.

Można zmieniać smaki serka w zależności od użytych składników – oliwki, papryka, serek jogurtowy może stanowić bazę pod sosy do grillowanych warzyw wymieszany z wegańskim majonezem lub co Ci przyjdzie do głowy. Polecam :)

Składniki:

  • 500 ml jogurtu sojowego,
  • 2 łyżki nieaktywnych drożdży odżywczych,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 łyżka oleju kokosowego rozpuszczonego,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu grubo zmielonego,
  • przyprawy, pieprz na wierzch lub czarnuszka ( można pominąć ),
  • 1 łyżeczka soli.

Wykonanie:

  1. Wyściel sitko pieluszką tetrową lub inną bawełnianą tkaniną.
  2. Wlej do niego jogurt i pozostaw na 3 godziny żeby odciekł.
  3. Po tym czasie zwiąż tkaninę, aby utworzył się woreczek i powieś go najlepiej nad zlewem lub miską na całą noc aby nadal obciekł.
  4. Rano, masę która pozostała w tkaninie włóż do miseczki i dodaj pozostałe składniki oprócz produktów do dekoracji na wierzch. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  5. Przygotuj folię spożywczą. Posyp ją ziarnami, przyprawami lub czarnuszką i wyłóż na nią ser.
  6. Wierzch sera również posyp pieprzem jeśli go używasz. Całość przełóż do miseczki ( z folią ) zawiń również wierzch i chłodź w lodówce przynajmniej 2-3 godziny.

Serek świetnie sprawdza się do różnych placuszków np. ziemniaczanych, rozcieńczony z mlekiem roślinnym sojowym lub migdałowym tworząc doskonały sos.

Jogurt przed odsączeniem, najlepiej sprawdza się z firmy Sojade

jogurt tetra

Jogurt po nocnym odsączeniu

serek miska

Inspiracja: książka ” Z miłością według Radże”

Pozdrawiam,

Magda, vegabutik.pl

p.s użyłam czerwony pieprz, nie używaj go jeśli za nim nie przepadasz, pozostawia dziwny smak – serek lepiej smakuje z zielonym pieprzem, oczywiście to kwestia smaku…gdy robiłam go pierwszy raz to użyłam czerwonego ale jak dla mnie okazało się to błędem i później zdrapywałam go za każdym razem z wierzchu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>