Krokiety z tofu i kapusty kiszonej

Krokieciki, tak je nazywamy. Główny składnik to tofu i kapusta kiszona. Pyszne. Nie pytajcie dlaczego krokiety skoro to z krokietem nie ma nic wspólnego…Zrobiłam je na wzór składu mojego ulubionego produkty z firmy Provita. One właśnie noszą nazwę krokiety. Są bardzo smaczne lecz przy podgrzewaniu na patelni pięknie się rozłażą, wcale mi się to nie podoba. Postanowiłam zrobić swoje własne zwłaszcza gdy tofu w lodówce po Świętach mam aż za dużo.

Składniki:

  • kostka tofu ( 200 g) użyłam z Taifuna,
  • 1 szklanka kiszonej kapusty drobno pociętej
  • 2- 3 ziemniaki ugotowane na parze,
  • 1 jajko ( można pominąć dodając mąki i trochę oleju)
  • cebula podsmażona na oliwie
  • 1 ząbek czosnek podsmażony
  • bułka tarta 2 łyżki
  • 1 łyżka mąki
  • sól,pieprz, ulubione przyprawy
  • natka pietruszki
  • 1,5 łyżki suszonych drożdży odżywczych ( nadają posmak serowy)
  • przyprawa bulion lubczykowy 1 łyżeczka

Wykonanie:

  1. Tofu mielimy blenderem z jajkiem i cebulą z czosnkiem na gładką masę.
  2. Dodajemy posiekaną kapustę, utłuczone ziemniaki, cebule z czosnkiem, przyprawy i drożdże.
  3. Wszystko razem mieszamy, formułujemy kotleciki czy krokieci, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na głębokim oleju na złoty kolor.  Podajemy z sosem pieczrkowym lub pomidorowym razem z pełnoziarnistym ryżem.

    Smacznego,

    Magda

    vegabutik.pl

                                                        

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>