Kruche Grahamki – zdrowe ciasteczka

Bez wyrzutów sumienia, na drugie śniadanie lub kiedy tylko najdzie Cię ochota na zjedzenie takiego zdrowego ciacholka. Kruche ciasteczka grahamki zaspokoją głód dostarczając zdrowych składników odżywczych.

Polecam łatwy i szybki przepis na oleju kokosowym.

2 blachy

Składniki:

1 i 1/2 kubka mąki pełnoziarnistej (orkiszowa, pszenna razowa lub pół na pół)

1/3 kubka cukru brązowego ( dałam agawe w ilości nam odpowiadającej)

1/2 łyżeczki sody

1/2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki soli

1/4 kubka oleju kokosowego

2 łyżki melasy

1 łyżeczka ekstrakt wanilii lub proszek z wanilii

1/4 kubka mleka roślinnego ( u nas migdałowe )

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Piec 12-14 minut.

Razem: mąkę, cukier lub agawa, sodę, cynamon i sól. Wymieszać.

Następnie dodajemy olej kokowowy, melasa, i wanilia.

Dodać mleko i wymieszać.

Zwinąć najlepiej na papierze w wałek, schłodzić i kroić na plasterki. Tak

jest w przepisie. Mi się nic nie kroiło i odrywałam po małym kawałku ciasta

spłaszczając w dłoniach :) Efekt na zdjęciu. Możliwe, że za mało ciasto schłodziłam. Nie było czasu ponieważ małe łapcie moich dzieci czekały…

Pozdrawiam i życzę udanego wypieku,

Magda

Przepis ( po modyfiakcjach) zaczerpnięty z książki: „Vegan Cookies” Isa Chandra Moskowitz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>