Masło jabłkowe

Smaczny dodatek do wielu wypieków, naleśników, gofrów i racuchów. Doskonały jako mus jabłkowy, który często występuje w przepisach bezjajecznych.
Użyłam zamiast cukru melasę karobową, która nadała karmelowy posmak. Dodatek masła klarowanego sprawił, że przecier nabrał bardziej kremowej konsystencji.
Polecam, można zrobić większą ilość i gorący mus przełożyć do słoika, zamknąć i przechowywać w chłodnym miejscu przez zimę. Dla pewności można 5 minut pasteryzować.

Przepis:

1 kg jabłek raczej kwaśnych,
4 – 5 łyżek melasy karobowej ( lub brązowego cukru )
cukier waniliowy,
Sczyptę:
cynamon,
kardamon,
imbir,
1 łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego.

Obrane jabłka bez gniazd nasiennych kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka. Podgrzewamy, dodajemy melasę. Gotujemy na malutkim ogniu przez godzinkę po czym dodajemy przyprawy i olej. Rozgotować wszystko do miękkości i zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji.

Smacznego,
Magda

p.s podjadać łyżeczką prosto ze słoika też można…

 

Przepis dodaję do akcji: ” Co do słoika?! „ 

oraz ” Domowa spiżarnia – wrzesień 

Jedna odpowiedź na „Masło jabłkowe

  1. Fantastyczny pomysł! Niedługo go wypróbujemy :) Pozdrawiamy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>