Masło kokosowe

masło kokosowe

 

Dziś podaję przepis na doskonały niezbędnik w kuchni – masło kokosowe. Najczęściej używam go do:

  • po rozpuszczeniu w małej ilości wody jako sos do kasz, deserów, lodów itp.(w małym garnuszku rozpuść z ciepłą wodą i podgrzej przez chwilkę, konsystencja zależy od upodobania )
  • do uzyskania na szybko mleka kokosowego ( około 100 g masła rozpuść w 2 szklankach ciepłej wody, zmiksuj i odciśnij przez gazę)
  • do dań typu „curry” zamiast mleczka kokosowego
  • jako przekąska.

masło kokosowe rozpuszczone

Masło po sporządzeniu jest rzadkie, po schłodzeniu zastyga. Warto rozlać go do foremek silikonowych wtedy fajnie i poręcznie możemy z niego skorzystać. Takie zdrowe kosteczki kokosowe, mogą nam posłużyć do zaspokojenia np. cukrowego głodu, który często dopada w okolicach godziny 11 i 17 – tej, albo skorzystaj z takiej kosteczki wieczorem, gdy nie chcesz już nic jeść a jednak coś byś zjadł/a :) Moje dzieci mówią na to: ” białe czekoladki „, takie ” białe czekoladki ” można jeść bezkarnie, zawierają zdrowy olej kokosowy i mają niski indeks glikemiczny.

Składniki:

  • 800 g wiórek kokosowych bez siarki ( możesz użyć mniej ale sugeruję zrobić z minimum 800 g ponieważ mniejsza ilość tylko oblepi ścianki blendera)

Wykonanie:

  1. Wiórki wrzucamy do blendera kielichowego i miksujemy aż do uzyskania lejącej masy.
  2. Wylewamy do foremek lub małych pojemniczków.

Masa będzie ciepła, możesz robić to na raty. Czas miksowana powinien wynosić minimum 3 minuty. Ja miksuję nieraz dłużej, około 5 minut z jedną przerwą. Prawidłowo wykonane masło powinno spływać z łyżki.

Masło kokosowe w lodówce może długo leżeć – około 3 miesięcy.

Polecam !

Magda. vegabutik.pl

2 odpowiedzi na „Masło kokosowe

  1. Una pisze:

    I da się zmiksować tak bez wody?

  2. Magda vegabutik pisze:

    Tak, dlatego istotne jest długie miksowanie. Pod wpływem wydostania się oleju z wiórek, cała masa staje się lejąca.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>