Mazurek jaglany z masą daktylową i mango – bezglutenowe kruche ciasto wegańskie

mazurek-bezglutenowy-bezjajek

veganiebezglutenu

Na kaszy jaglanej można zdziałać cuda :) Mąkę jaglaną dodaję już prawie do każdego wypieku. Dziś prezentuję przepis na kruche ciasto z masą daktylową i mango. Przepis pochodzi z dwóch ulubionych blogów: przełożenie ze „Smakoterapii” a kruchy spód z blogu „Olgasmile„, oczywiście składniki trochę zmodyfikowałam pod swój smak. Dodałam wiórki kokosowe, które aż się proszą do mango i daktyli – efekt znakomity. Mazurek wyszedł bardzo pyszny, proponuję go piec nie tylko na Święta ale kiedy tylko macie ochotę zjeść coś pysznego i zdrowego bez dodatku cukru. Słodycz pochodzi z daktyli i mango. Można pominąć ten syrop ryżowy w kruchym spodzie.

mazurek bezglutenowy wegański z daktylami i mango 1

 

Spód:

  • 200 g mąki jaglanej ( najlepiej zmielona świeżo kasza jaglana )
  • 100 g kaszki kukurydzianej ( może być mąka )
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki lnu złocistego
  • 100 ml wrzątku
  • 170 g oleju kokosowego lub innego tłuszczu np.margaryna Alsan lub masło ( w temp.pokojowej )
  • 2 łyżki syropy ryżowego ( lub cukru nieraf. )
  • szczypta soli

Przełożenie:

I warstwa:

  • 200 g daktyli namoczonych przez 2 h
  • 140 g wody
  • wanilia w proszku 2 szczypty,
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • wiórki kokosowe
  • II warstwa
  • zmiksowane mango na pulpę 1 szklanka, może być trochę więcej
  • sok z cytryny 1-2 łyżki
  • wiórki kokosowe
  • orzechy

mazurek-kawałek

Wykonanie spód:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  2. Len złoty mielimy na mąkę i zalewamy wrzątkiem, po kilku minutach miksujemy blenderem ręcznym.
  3. W mikserze mieszam najpierw suche składniki: mąkę jaglaną, kaszkę kukurydzianą i ziemniaczaną.
  4. Do mąk dodajemy siemię lniane, tłuszcz, sól, syrop ryżowy lub cukier. Wszystko razem wyrabiamy na miękkie dość kleiste ciasto. Wstawiamy do lodówki na 30-60 minut.
  5. Po schłodzeniu ciasto dzielimy na dwie porcje lub jeśli ma to być na dużej blaszce wylepiamy w całości spód nie grubiej niż 5 mm.
  6. Pieczemy 15 minut.

Wykonanie przełożenia:

  • daktyle miksujemy na krem z wodą i wanilią
  • Mango na średnim ogniu gotujemy aż zredukuje się cały sok do uzyskania konfitury ( około 30 – 40 minut ) po czym doprawiamy sokiem z cytryny jeśli mango jest mocno słodkie.

Na ostudzony kruchy spód wykładamy najpierw masę z daktyli, posypujemy wiórkami w ilości ulubionej, następnie delikatnie nakładamy konfiturę z mango i posypujemy wiórkami, orzeszkami itp.

Mango najlepiej żeby było dojrzałe i słodkie. Jeśli nie będzie to pomiń sok z cytryny. Wypiek najlepszy jest na drugi dzień, gdy ciasto dość twarde na początku bardziej skruszeje pod wpływem mokrej masy – w tym celu proszę przechowywać go w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Polecam,

Magda. Vegabutik.pl

przekrój mazurek (1)

 

 

2 odpowiedzi na „Mazurek jaglany z masą daktylową i mango – bezglutenowe kruche ciasto wegańskie

  1. grazyna pisze:

    1/2 maki ziemniaczanej z przepisu tzn ile??

    b proszę o odpowiedz bo przepis wydaje się b. dobry i chciałabym go zrobić.
    pozdrawiam
    Grazyna

  2. Magda vegabutik pisze:

    poprawione, pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>