Mleko kokosowe – przepis na pyszny napój roślinny

 

Kokos to prawdziwe bogactwo składników odżywczych dla naszego organizmu. Mleko kokosowe zawiera cenne aminokwasy i witaminę C. Jest dobrym źródłem białka, tłuszczu, kwasu foliowego, żelaza, wapnia, potasu i magnezu. Napój roślinny z tego wspaniałego orzecha najlepiej przygotować samemu. Niestety wiele mleczek kokosowych dostępnych na rynku zawiera środki zagęszczające jak też różnego rodzaju E, należy uważnie czytać skład na opakowaniu.

Do wykonania napoju potrzebne będą:

  • płatki kokosowe 150 g ( najlepiej jak będzie to świeży miąższ wycięty ze środka kokosa)
  • woda – zalewamy płatki do ich pełnego przykrycia
  • blender
  • pielucha tetrowa

Wykonanie:

  1. Jeżeli używamy gotowych płatków należy je namoczyć przegotowaną ostudzoną wodą na 12 h, najlepiej na całą noc. Po tym czasie wrzucamy wszystko do blendera i miksujemy około 10 minut ( jeżeli masa jest gęsta dolewamy wody w zależności jaką gęstość chcemy uzyskać). Ja na tym etapie dolewam szklankę wody.
  2. Zostawiamy zmiksowane płatki z wodą na około pół godziny aby się jeszcze lepiej namoczyły.
  3. Ponownie uruchamiamy mikser i miksujemy 5 minut.
  4. Przecedzamy wszystko przez pieluchę mocno wyciskając łapiąc mleko do garnka.
  5. Wiórki które nam zostają ponownie wrzucamy do blendera i zalewamy 1 – 1, 5 szklanki wodą, miksujemy 3 minuty po czym znowu przecedzamy przez pieluchę.

Otrzymujemy prawie litr mleka z pianką :) , który wkładamy do lodówki lecz nie dłużej niż na 3-4 dni. Pozostałe wiórki po miksowaniu można wykorzystać jako składnik past, do ciast lub przeznaczyć ją na mąkę kokosową.

Podczas chłodzenia na wierzchu mleka oddzieli się warstwa tłuszczu, który w ciepłej temperaturze upłynni się. Jest to śmietanka, którą można przeznaczyć do smarowania pieczywa.

Mleko wykorzystujemy do wszystkiego gdzie nam się podoba. Ja używam go do musli, budyniów, do kaszki dla dziecka ( jest uczulony na białko krowie) naleśników, wypieków. 

Ma wspaniały smak i zapach. Polecam :)

Magda,

vegabutik.pl

 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>