Muffinki z masłem cashew, kardamonem i kremem orzechowym – wegańskie

 

Wegańskie muffinki bez mleka i jajek.Ciasto na bazie masła z nerkowców, soku z pomarańczy pachnące kardamonem i cynamonem, nadziane orzechowym pysznym kremem. Doskonałe na każdą okazję, proste w wykonaniu, ciasto po wystudzeniu jest wilgotne ( nie zakalec) i rozpływające się w ustach. Na drugi dzień tak samo pyszne jak zaraz po upieczeniu, nie wysychają szybko.

Bardzo pyszna wersja wegańskich babeczek. Przepis pochodzi z książki: „Vegan Cupcakes” Isa Chandra Moskowitz.

Polecam !

Składniki na 12 muffinek:

  • 1/2 kubka + 2 łyżki mleka sojowego lub ryżowego,
  • 1/4 kubka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy,
  • 1/3 kubka oleju rzepakowego ( użyłam z Bio Planete – delikatny aromat i wysokiej jakości) 
  • 2 łyżeczki zmielonego lnu,
  • 1/3 kubka + 1 łyżka granulowanego cukru,
  • 1/3 kubka brązowego cukru,
  • 1/3 masła z nerkowców,
  • 1 kubek+ 2 łyżki mąki pszennej,
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia ( bez fosforanów )
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka kardamonu mielonego,
  • 1/2 łyżeczka cynamonu ( cejloński pięknie pachnie )
  • 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy.

Wykonanie:

  1. Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
  2. Wyłożyć formę na muffinki papilotkami.
  3. W misce wymieszać: mleko roślinne, sok z pomarańczy, skórkę i zmielony len.
  4. Dodać: olej, cukier biały i brązowy oraz masło orzechowe. Wszystko zmiksować ręcznym mikserem aż masło połączy się z pozostałymi składnikami.
  5. W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek i sodę, sól, kardamon, cynamon.
  6. Połączyć mokre składniki z suchymi i wymieszać widelcem, mogą pozostać małe grudki.
  7. Wypełniać papilotki do 3/4 objętości i piec przez 22- 24 minut.

Składniki na krem nerkowcowy:

  • 1/3 kubka masła z nerkowców, ( może być takie )
  • 3 łyżki wegańskiej margaryny,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 1 – 2 łyżki syropu klonowego,
  • 2 – 3 łyżeczki śmietanki owsianej ( ilość modyfikujemy w zależności jaką gęstość kremu chcemy uzyskać)

Ręcznym mikserem w wysokiej misce zmiksować margarynę z masłem orzechowym.

Dodać ekstrakt, syrop klonowy i zmiksować na krem. Przez rękaw cukierniczy wyciskać na babeczki i udekorować kulkami z masła orzechowego.

Rady:

  1. Przepis na krem zmodyfikowałam, w oryginalnym przepisie oprócz masła i margaryny podane jest pół kubka syropu klonowego oraz pół kubka mleka sojowego w proszku. Krem wyszedł rzadki i straszliwie słodki. Po schłodzeniu zgęstniał i przypominał raczej sos. Chciałam uzyskać coś bardziej kremowego i dekoracyjnego. Oczywiście jeżeli lubicie mocno słodkie smaki można zwiększyć ilość syropu lub cukru pudru ale muffinki są dość słodkie więc naprawdę nie ma potrzeby dosładzać kremu.
  2. Można do ciasta użyć pokrojonych orzeszków.
  3. Kulki ulepiłam z masła z nerkowców prażonych. Musi to być masło bez żadnych dodatków, dość twarde, takiego użyłam też do ciasta.
  4. Syrop klonowy można zastąpić syropem zbożowym lub miodem.
  5. Babeczki dekorować przed podaniem kremem w temperaturze pokojowej.

Życzę smacznego i udanego wypieku,

Magda, vegabutik.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>