Naleśniki z soczewicy i ryżu – pyszne i zdrowe

Naleśniki z soczewicy i ryżu ? Gdy pierwszy raz ujrzałam ten przepis wydał mi się dziwny. Dziwny pewnie dlatego, że w tym czasie byłam mięsożernym człowiekiem i nie zwracałam zbyt dużej uwagi na połączenie składników tzn. jak ważne jest łączenie poszczególnych składników pokarmowych aby jedzenie dawało wartościowe i przyswajalne białko, nie tylko białko.

Teraz jestem już bardzo szczęśliwym człowiekiem – roślinożernym :) i wszystko co wkładam do ust jest przemyślane pod każdym względem.

Wracając do przepisu, który polecam na pyszne naleśniki – są bardzo dobre. Polecam na deser dla głodnego lub na porządne śniadanko.

PRZEPIS:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1, 5 szklanki ryżu białego
  • 1 – 2 jajka 
  • 0,5 szklanki mleka roślinnego
  • 1 łyżka oleju z orzeszków ziemnych lub innego
  • 2 łyżki mąki orkiszowej razowej ( lub mąki bezglutenowej )
  • olej kokosowy do smażenia
  • 1 łyżeczka syropu z agawy ( gdy będą to naleśniki na słodko)
  • szczypta soli

 Wykonanie:

  1. Soczewicę i ryż płuczemy i namaczamy na noc przykryte w całości wodą.
  2. Po tym czasie blenderujemy soczewicę z ryżem przez 3 minuty, odstawiamy ponownie na 1 h aby lepiej się namoczyły. Znów miksujemy już na gladko około 3 -5 minut ( mogą być malutkie grudki ale to nic)
  3. Dodajemy mąkę, mleko syrop, sól, jaja. Wszystko miksujemy do uzyskania lejącego ciasta naleśnikowego ( jeżeli dasz zbyt dużo wody do namaczania ziaren nie dolewaj już mleka, ciasto nie może być za rzadkie)
  4. Rozgrzewamy nieprzywierającą patelnię, roztapiamy troszkę oleju kokosowego ( najlepiej wysokiej jakości) i smażymy naleśniki.
  5. Naleśniki wypełniamy ulubionymi dodatkami – dżemem, serem, bananami z bitą śmietanką.

Naleśniki można zrobić na słono z nadzieniem z sera feta i szpinaku z dodatkiem suszonych pomidorów w oliwie.Są bardzo odżywcze ze względu na połączenie strączków z ryżem i mąką razową. Otrzymujemy w ten sposób zdrowe i wartościowe białko.

Można pominąć jajko gdy stanowi ono problem ze względu na alergię lub w przypadku diety wegańskiej. Wtedy należy dodać łyżkę mąki sojowej lub 2 łyżki  mąki pszennej jasnej zwiększając ilość mleka/wody.

 

Smacznego :)

Przepis na stronie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>