Ogórkowa na mleku kokosowym z skórkami chleba – pyszna i syta

 

Zupa ogórkowa ze skórkami chleba ? Gdy po raz pierwszy zobaczyłam ten przepis to te skórki i w ogóle chleb w zupie nie zachęcał do zrobienia tego posiłku. Przypomniało mi się jak w przedszkolu z koleżankami wrzucałyśmy chleb do zupy…

Jednak pomyliłam się :) Kogo skórki zniechęcą to radzę się nie zniechęcać. Zupa właśnie dlatego jest pyszna, pod warunkiem, że użyjecie skórek z razowego chleba na zakwasie, koniecznie na zakwasie. Mleko kokosowe ( gęste i 60 % miąższu kokosa) łagodzi intensywny zapach rozmarynu, którego dużo w tej zupie.

W wersji dla dzieci ogórki lepiej zetrzeć na tarce tak jak seler. Rozmaryn – nie wszystkim dzieciakom zasmakuje taka ilość więc można go zdecydowanie zmniejszyć. Moje dwa smyki zjadły ze smakiem.

Polecam tą zdrową zupkę, zwłaszcza alergikom. Jest bez mleka i zawiera dużo kwasu mlekowego.

 

Pełny przepis znajduję się tutaj

Życzę smacznego,

Magdalena Gaudyn,

vegabutik.pl  


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>