Pancakes – bezglutenowe, wegańskie, pyszne i delikatne

pancakesy bezglutenowe naleśniki wegańskie

To chyba pierwsze bezglutenowe i wegańskie pancakesy, które mi naprawdę smakują. Przerobiłam wiele przepisów, sama coś tworzyłam…ale za każdym razem to nie było to co miało być. W zasadzie to chyba nigdy nie lubiłam pancakesów, szczególnie ułożonych jeden na drugim. Wszystkie razem tworzyły jedną wielką górkę naleśników o gliniastej strukturze, polaną słodkim syropem ( pewnie coś było nie tak z tymi pierwszymi jakie jadłam, nie pamiętam ). Pomijam oczywiście pancakes na ubitych jajkach, które zawsze są puszyste. W diecie bez jajek trzeba trochę ” poćwiczyć „, ale da się przyrządzić równie pyszne jak te z jajkami, zwłaszcza bez glutenu, nabiału i jajek :)

pancakesy 2 wegańskie bez jajek

 

Przeglądając blog ” Post Punk Kitchen ” w jednym z postów natrafiłam na przepis z bezglutenowymi pancakesami. Przepisy z tego blogu i z książek autorki ( Isa Chandra Moskowitz ) zawsze wychodzą :) więc postanowiłam spróbować jeszcze raz. Niestety aktualnie w domu nie miałam mąki z quinoa, mąki kukurydzianej też nie. Len również się skończył. Za to pod dostatkiem chia, mąki ryżowej i tapioki. Grykę mam zawsze, zmieliłam :)Tym sposobem, zostałam zmuszona do przerobienia przepisu ( czego nie chciałam, myśląc że znowu wyjdą gliniaste pancakesy ). W oryginalnej wersji zamiast mąki z ciecierzycy podana jest z quinoa, za ryżową jest kukurydziana.

Moja eksperymentalna wersja poniżej. Pancakesy wyszły znakomite, delikatne o miękkiej strukturze, nie suche, nie za mokre, zero gliniastej struktury ! Puszyste :) Polecam !

Składniki:

  • 1/2 kubka mąki gryczanej,
  • 1/4 kubka mąki z ciecierzycy,
  • 1/4 kubka mąki ryżowej,
  • 1 łyżka zmielonych nasion chia,
  • 2 łyżki mąki z tapioki,
  • 1 łyżka kamienia winnego,
  • 1/4 łyżeczki cynamonu,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 1/2 kubka mleka roślinnego ( w wersji bez glutenu polecam migdałowe )
  • 1/2 kubka wody,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 łyżki syropu ryżowego lub z agawy,
  • wanilia w proszku, szczypta,
  • olej kokosowy virgin do smażenia, niewiele.

Wykonanie:

  1. Najpierw mieszamy wszystkie suche składniki.
  2. Do suchych kolejno dokładamy pozostałe produkty.
  3. Mieszamy. Odstawiamy na 5 minut.
  4. Rozgrzewamy patelnie i smażymy małe naleśniczki nakładając około 2 – 3 łyżki ciasta na jednego.

Podajemy z ulubioną konfiturą lub polane syropem zbożowym i owocami. 

Zamiast chia można użyć lnu mielonego złotego, efekt ten sam. Polecam użyć mąk o delikatnej strukturze, gładkich bez grudek.

Inspiracją był przepis: ” Gluten free buckwheat pancakes ” blog Post Punk Kitchen.

Pozdrawiam,

Magda, vegabutik.pl

bezglutenowy naleśnik wegańskie bez jajek i nabiału

 

8 odpowiedzi na „Pancakes – bezglutenowe, wegańskie, pyszne i delikatne

  1. matkapolka pisze:

    Pancake’i wg Pani przepisu nie są bezglutenowe, bo „mleko” roślinne użyte przez Panią zawiera w składzie jęczmień.

  2. Magda vegabutik pisze:

    Ok, żeby nie wprowadzać w błąd, wpis poprawiłam.
    W przepisie jest podane mleko roślinne, każdy wybiera odpowiadające mu stosownie do diety,
    pozdrawiam

  3. Mateusz pisze:

    Super :) bardzo lubię takie przerabianie przepisów i używanie tego co akurat ma się w domu :) pozdrawiam!

  4. Ania pisze:

    Wyglądają przepysznie i bardzo podoba mi się to połączenie mąk – wszystkie je bardzo lubię. Musiały smakować cudnie i fajnie, że nie mają glutenu ;)

  5. matkapolka pisze:

    taka juz ta moja wrodzona dokladnosc ;)
    przeoczenie takiego szczegolu moze zdarzyc sie kazdemu, a to ze poprawila Pani przepis swiadczy o zaangazowaniu. pozdrawiam rozniez :)

  6. miniqa pisze:

    Przepyszne! Dzis zrobiłam piąty raz dla córki na śniadanie i zminimalizowalam mąkę z ciecierzycy dodając wiecej ryzowej i dalam całą szkl mleka sojowego sciętego lyzeczka octu, do środka trochę poziomek. Wyszły rewelacyjne, jeszcze bardziej puszyste, może za sprawą ‚maslanki’ sojowej :). Pozdrawiam i dziękuję za przepis :)

  7. gapulka pisze:

    Poczytałam,skorzystałam z rad minigi i dołożyłam swoje 2 grosze.
    Nie miałam zwykłego mleka sojowego tylko dość gęste czekoladowe,więc je zakwasiłam octem/również pełną szklankę /,syrop z agawy zastąpiłam klonowym i dolałam odrobinę więcej wody niż w przepisie,bo było ciut za gęste ciasto.Wyszły wyśmienite i takie ciemne.Zjadłam z ananasem,śmietaną sojową i syropem klonowym.Pycha!!!
    Dzięki Magda za świetny przepis i do tego ze zdrowych składników.

  8. Magda vegabutik pisze:

    Cieszę się bardzo, że smakowały i wyszły !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>