Pełnoziarniste ciasteczka z amarantusem i czekoladą

Świetne ciasteczka razowe z amarantusem. Robi się je błyskawicznie, można przełożyć czekoladą, dżemem, zmiksowanymi daktylami lub czym Ci przyjdzie do głowy. Możesz je również niczym nie przekładać i zjeść popijając pysznym mlekiem orzechowym uśmiechając się przy tym…

Przepis na ciastka znalazłam w książce ” Amarantus smacznie i zdrowo „( bezglutenowe przepisy kulinarne )jednak jak zwykle zmodyfikowany pod względem tłuszczu i mąki. Książkę bardzo polecam wszystkim na diecie bezglutenowej i nie tylko. Można tam znaleźć wiele zdrowych inspiracji na fajne wypieki, śniadania i dania jarskie.

Składniki:

  • 100 g mąki razowej orkiszowej ( lub bezglutenowej Schar Brot Dunkel ),
  • 1 szklanka amarantusa ekspandowanego,
  • 2 jajka,
  • 50 g oleju kokosowego virgin lub innego tłuszczu,
  • 50 g cukru,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 1/ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Masa czekoladowa:

Wykonanie:

  1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  2. W misce wymieszać wszystkie suche składniki.
  3. W drugiej misce zmiksować olej kokosowy ( nie musi być rozpuszczony ) blenderem razem z jajkami, cukrem i ekstraktem.
  4. Do masy mokrej wsypujemy powoli składniki suche wraz z amarantusem. Mieszamy do połączenia się składników.
  5. Nabieramy dwoma małymi łyżeczkami masę i jedną łyżeczką z drugiej ściągamy masę na blachę wielkości mniej więcej orzecha włoskiego. Nie przejmuj się kształtem, ciastka i tak się lekko rozleją i urosną. Zostawiaj odstępy między ciastkami.
  6. Piecz przez 15 minut, po upieczeniu studź na kratce.

Przełożenie:

  1. Czekoladę wraz ze śmietanka rozpuść w kąpieli wodnej i chwilę podgrzewaj aż masa się ” zetnie „. Normalnie sama czekolada się rozpuści ale tą przetrzymaj trochę do zgęstnienia.
  2. Lekko ostudź i jeszcze ciepłą przekładaj ciasteczka.

Można do ciasteczek użyć białej mąki orkiszowej lub pszennej o przemiale 550. Wtedy uzyskamy ciastka prawie jak biszkopciki. Ja użyłam orkiszowej typ 2000 – wcale nie były ” ciężkie ” wręcz przeciwnie bardzo puszyste, miękkie w środku a na brzegach chrupiące.

Z powodzeniem można zastąpić cukier zmiksowanymi daktylami, ciastka wyjdą zupełnie inne ale nadal smaczne. Myślę, że można pominąć jajka ( dla tych uczulonych ) zmniejszając mąkę o 30 g i dodając trochę więcej tłuszczu ( wtedy tłuszcz bym roztopiła aby zespolił składniki w całość ) oraz dodając 2 – 3 łyżki mleka lub wody. Masa ma być klejąca do nabierania łyżeczką – ale nie lejąca.

Polecam,

Magda, vegabutik.pl

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>