Pesto z liści rzodkiewki

pesto z liści rzodkiewki-

 

W tym roku rzodkiewki na mojej grządce obrodziły. Niestety połowa z nich to same liście bez rzodkiewek, rzodkiewki wielkości zielonego groszku…aby nie marnować mojej pracy i cennych wartości odżywczych codziennie robimy coś zielonego: koktajl, posiekane do sałatek lub pesto.

Pesto z liści rzodkiewek jest bardzo smaczne, można go wykorzystać jako sos do makaronu, pasta do kanapek lub jako przekąska do chlebków lnianych, krakersów lub tortilli. W przeciwieństwie do rzodkiewek liście nie są pikantne a samo pesto w ogóle nie przypomina smaku rzodkiewki. Polecam :)

Składniki:

  • 3 garście liści rzodkiewki,
  • 3 łyżki ziaren słonecznika,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki drożdży nieaktywnych,
  • oliwa z oliwek około pół szklanki,
  • sok z połówki cytryny,
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. ziarna upraż na suchej patelni,
  2. wszystko razem zmiksuj ręcznym blenderem,
  3. sok z cytryny i oliwę dozuj według uznania.

Jeśli chcesz użyć pesto do makaronu to rozrzedź go trochę wodą lub wlej więcej oliwy aby fajnie się rozprowadził.

Smacznego,

Magda, vegabutik.pl

 

 

Jedna odpowiedź na „Pesto z liści rzodkiewki

  1. rzodkiewkowy pisze:

    Świetny sosik. Szukam właśnie takich rzeczy z racji na diete eliminacyjną.
    Będe rozpowszechniał to gdzie się da :D

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>