Pierniczki bez jajek i miodu – pyszne

Pierniczki bez miodu, jajek i mleka. Nie tylko dla osób na diecie :) Są naprawdę pyszne. W przeciwieństwie do tradycyjnych pierników na miodzie te nie twardnieją na kamień nawet przy cieńszym rozwałkowaniu. Nie ma potrzeby czekać aż zmiękną, po upieczeniu są lekko kruche z miękkim środkiem a na drugi dzień są takie jakie powinny być pierniki – mięciutkie i rozpływające się w ustach.

Ciasto jest plastyczne, bardzo fajnie się z nim pracuje. Idealne dla dzieci, które z chęcią pomogą przy wykrawaniu ciasteczek …:)

Polecam !

Przepis pochodzi z książki ” Vegan Cookies ” Isa Chandra Moskowitz

Składniki:

  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego wysokiej jakości,
  • 3/4 szklanki cukru drobnego lub pudru,
  • 1/4 szklanki melasy,
  • 1/4 szklanki mleka roślinnego ( sojowe, orkiszowe, migdałowe)
  • 2 szklanki mąki,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao ( można pominąć gdy uczula ),
  • 1 – 2 łyżeczki przyprawy do piernika lub poza sezonem łyżeczka cynamonu i imbiru.

Wykonanie:

Około 16 pierników.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

  1. W misce ubić cukier z olejem aż do rozpuszczenia przez 3 minuty.
  2. Dodać melasę i mleko.
  3. Do mieszanki oleju z melasą i mlekiem dołożyć przesianą mąkę i pozostałe składniki.
  4. Wyrobić gładkie ciasto, odłożyć na 1-2 h w chłodne miejsce. 
  5.  Rozwałkować na 0,5 cm – 1 cm podsypując lekko mąką wykrawać ciasteczka. Piec 8 -10 minut.
  6. Po upieczeniu i wystudzeniu pierniki należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Z podanych składników wychodzi bardzo mała porcja, ja podwoiłam przepis lecz to i tak okazało się za mało dla pracowitych rączek moich dzieci :)

Pierniczki godne polecenia nie tylko na Święta.

Smacznego,

Magda, vegabutik.pl

Przepis dodaję do akcji ” Wegańskie Święta „ i ” Na Świątecznym stole alergika „

 

4 odpowiedzi na „Pierniczki bez jajek i miodu – pyszne

  1. świątka pisze:

    witam, dukrotnie podano 1/2 łyżeczki sody to błąd czy uzupełnienie?

  2. Magda vegabutik pisze:

    błąd, poprawione.

  3. mP pisze:

    Witam, czym mogę zastąpić melasę? Córka jest uczulona na miód, a melasa jej nie smakuje :)

  4. Magda vegabutik pisze:

    syropem z agawy lub syropem ryżowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>