Pierniki mocno migdałowe

Ciasteczka dla miłośników migdałowych smaków. Pierniki z dużą ilością pysznych orzeszków, miodu i przyprawy do pierników. Te pierniczki robię co roku, można je przygotować na 2 tygodnie przed Świętami i przechowywać szczelnie zamknięte w pojemniku.

Co roku testuje na innej mące, w tym użyłam mąki orkiszowej razowej, rok temu żytniej razowej tak jak w oryginalnym przepisie ( moje wypieki ). Żytnie są bardziej razowe, pyszne. Na orkiszowej są dużo jaśniejsze i równie smaczne, kwestia gustu. Obojętnie jakiej mąki użyjesz i tak wyjdą – najważniejsze są orzeszki, miód i….dobry humor :)

Składniki:

  • 300 g mąki razowej żytniej, orkiszowej lub pszennej,
  • 200 g zmielonych migdałów bez skórki,
  • 1 jajko od kury biegającej,
  • 100 g nierafinowanego cukru,
  • 3/4 szklanki miodu,
  • 1 łyżeczk sody,
  • 2 łyżki melasy,
  • 50 g oleju kokosowego, rzepakowego,
  • 2 łyżki likieru migdałowego,
  • pół szklanki posiekanych migdałów,
  • 1,5 łyżki przyprawy piernikowej,
  • 120 g całych blanszowanych migdałów.

Wykonanie:

  1. W rondelku rozpuścić: miód, cukier, olej. Podgrzać aż się rozpuści i lekko przestudzić.
  2. W osobnej misce wymieszać przesianą mąkę, zmielone migdały, posiekane migdały, jajko, przyprawę piernikową i sodę. Wszystko wymieszać i wlać masę miodową. Dodać likier ewentualnie ekstrakt waniliowy.
  3. Wyrobić ciasto. Ciasto będzie klejące, odstawić na 1 h w chłodne miejsce, niekoniecznie do lodówki.
  4. Ciasto podsypując mąką rozwałkować i wycinać ulubione kształty.
  5. W każde ciastko wcisnąć białego migdała. Można posmarować rozmieszanym jajkiem z łyżką mleka.
  6. Piec 8 minut w 190 stopni.

Polecam i życzę udanego wypieku,

Magda, vegabutik.pl

Wpis dodaję do akcji : „Migdały….na słodko i na wytrawnie! ” 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>