Pierniki z Bazylei – aromatyczne ciasteczka ” Basler Leckerli „

To tradycyjny szwajcarski wypiek przed Świętami z dużą ilością miodu, migdałów i kandyzowaną skórką pomarańczową. Są naprawdę pyszne, najlepsze gdy poleżakują przynajmniej 3 dni. Wszystkie smaki przechodzą razem, skórka oddaje swój wspaniały aromat. Jak dla mnie trochę za słodkie ale to kwestia smaku. Bez dodatku tłuszczu, podczas pieczenia uwalnia się tłuszcz z orzeszków. Warto użyć dobrego i aromatycznego miodu, skórka najlepiej ekologiczna.

Przepis pochodzi z mojewypieki.com.

Składniki:

  • 550 g mąki pszennej białej ( użyłam orkiszowej białej)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka proszku bez fosforanów,
  • 1 łyżka cynamonu,
  • 1 łyżka przyprawy korzennej,
  • 500 g miodu,
  • 100 g drobnego cukru do wypieków,
  • 500 g blanszowanych migdałów pokrojonych w słupki,
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej ( dałam pół na pół ),
  • 2 łyżki cherry brandy lub likieru cytrynowego ( dałam likier migdałowy i sok z cytryny)

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru wymieszana na gładką masę z 3 łyżkami soku cytrynowego.

Wykonanie:

  1. Mąkę, cynamon, przyprawę, sodę – przesiać do dużej miski.
  2. Miód, cukier podgrzać do całkowitego rozpuszczenia się cukru, przesztudzić.
  3. Do przesianych składników dołożyć: migdały, skórkę i cherry brandy. Następnie dodać miód z cukrem przestudzonym.
  4. Wyrobić ciasto. Będzie klejące i trudne do opanowania.
  5. Wyłożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pomagając sobie rękami najlepiej zamoczonymi w wodzie lub tłuszczu, rozłożyć ciasto równomiernie na grubość 1 cm.
  6. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
  7. Po wyjęciu z pieca, ciasto polukrować – jeszcze gorące.
  8. Następnie ostrym nożem pokroić jeszcze ciepłe na kwadraty.
  9. Po wystudzeniu przełożyć do pojemnika z kilkoma kawałkami jabłka. To sprawi, że po kilku dniach będą miększe i jeszcze bardziej pachnące. Można co jakiś czas wymienić na świeże kawałki. Szczelnie zamknąć.

Pierniki mogą być dość długo przechowywane, konserwuje je duża ilość miodu :) Są bardzo smaczne. Ja użyłam pomieszanych orzechów w równych ilościach ( laskowe, migdały i włoskie ) grubo pokrojone.

Jeżeli nie lubisz bardzo słodkich pierników to radzę pominąć te 100 g cukru lub dać go dużo mniej. Myślę, że nie zaszkodzi to wypiekowi.

Polecam bardzo !

Smaczengo,

Magda, vegabutik.pl

Przepis dodaję do akcji ” Świąteczne ciasteczka ” 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>