Placuszki gryczano – kasztanowe, bez glutenu i jajek

PLACUSZKI GRYCZANO-KASZTANOWE-BEZ JAJEK

veganiebezglutenu

Dziś kolejna propozycja na śniadanie. Połączenie mąki gryczanej i kasztanowej to smaczny duet, mąka z kasztanów jest lekko słodka przez co łagodzi wytrawny posmak gryki. Na bazie tego przepisu robię również naleśniki dodając więcej mleka kokosowego lub migdałowego ( albo pół na pół ).

PLACUSZKI GRYCZANO-KASZTANOWE 2

Składniki:

  • 2 szklanki mąki gryczanej pełnoziarnistej z gryki niepalonej,
  • 1 szklanka mąki kasztanowej,
  • mleko roślinne ( kokosowe, sojowe lub migdałowe)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia z kamieniem winnym ( soda lepsza)
  • szczypta wanilii w proszku ( można pominąć )
  • w zimie troszkę cynamonu,
  • 2 łyżki oleju kokosowego, rzepakowego w stanie ciekłym,
  • ulubiona konfitura do podania.

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki miksujemy razem dolewając tyle mleka aby uzyskać konsystencję podobną do gęstej śmietany ( bardziej gęstą od ciasta naleśnikowego )
  2.  Smażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu z obu stron po 2 minuty.
  3. Najlepiej upiec jednego próbnego placuszka, jeśli przywiera do patelni to znaczy że ciasto jest za rzadkie, gdy wychodzą za twarde to dolej trochę mleka.

Jeśli spożywasz jajka można jedno wkręcić ale nie jest to konieczne. Mąka kasztanowa dobrze skleja placuszki.

Mleko roślinne można zastąpić wodą.

Polecam,

Magda, vegabutik.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>