Przepis na domowy serek tofu

tofu 1

 

veganiebezglutenubezmleka

Zawsze omijałam przepisy na serki tofu. Wydawały mi się dość pracochłonne i skomplikowane. Łatwiej i szybciej przecież kupić porządne tofu z ekologicznej soi. Bałam się że nie wyjdzie i cała praca na darmo. Nie jestem zwolenniczką kupowania gotowych mlek roślinnych i różnych burgerów wegetariańskich i tego typu podobnych wyrobów. Wychodzę z założenia że najlepiej smakuje swoje własne zrobione – mam wpływ na jakość produktów i ilość przypraw. Więc tofu nie dawało mi spokoju. Dopadło mnie w końcu po zakupie książki : ” Kuchnia którą polubisz ” Izabeli Lewosińskiej. Zrobiłam. No i co, mogę tylko powiedzieć tyle, że w życiu nie jadłam tak dobrego tofu ! Trochę pracy z nim jest ale jest też olbrzymia satysfakcja jak serek się ” tworzy ” po dodaniu soku z cytryny. Naprawdę, spróbuj :)

Warto wiedzieć, że tofu jest bardzo dobrym źródłem łatwo przyswajalnego białka roślinnego, wapnia, witamin z grupy B, potasu, fosforu, żelaza i soli mineralnych. Ma działanie przeciwnowotworowe i nie zawiera cholesterolu.

Składniki:

  • 2 szklanki suchej soi,
  • sok wyciśnięty z dwóch cytryn,
  • 1 łyżka soli
  • woda

Wykonanie:

  1. Ziarna soi moczymy na noc w zimnej wodzie.
  2. Rano wodę odlewamy i soję płuczemy na sitku pod bieżącą wodą.
  3. Przygotowujemy garnek 5 litrowy i sitko wyłożone gazą lub pieluszką tetrową.
  4. Jedną szklankę namoczonej soi wsypujemy do blendera kielichowego i zalewamy 2 szklankami zimnej wody. Miksujemy przez około 2-3 minuty.
  5. Uzyskany mleczny płyn wylewamy na sitko z pieluszką lub gazą i odciskamy do sucha.
  6. Suchą pozostałość z pieluszki czyli okarę ponownie wrzucamy do blendera i zalewamy 2 szklankami zimnej wody i miksujemy przez minutę.
  7. Zawartość blendera ponownie wylewamy na sitko z pieluszką i wyciskamy do sucha a okarę wyrzucamy.
  8. Wszystkie czynności powtarzamy z pozostałą namoczoną soją wg. Pkt. 4 -7, zachowując podane proporcje.
  9. Uzyskane w ten sposób mleko ( około 4/5 l )gotujemy na małym ogniu aż się zagotuje czasem mieszając żeby nie wykipiało.
  10. Do gorącego mleka wlewamy powoli sok z cytryny i przy tym bardzo delikatnie mieszamy okrężnymi ruchami. Odstawiamy mleko na pięć minut. Zaraz po dodaniu soku mleko zacznie się ścinać. Gdy już się całe zetnie i oddzieli się woda to znak że już nie należy mieszać.
  11. Przygotowujemy garnek i sitko wyłożone pieluszką tetrową.
  12. Ścięty serek tofu wlewamy delikatnie na sitko, lekko odciskamy z nadmiaru płynu, pieluszkę związujemy sznurkiem i wieszamy do całkowitego okapania.
  13. Serek gotowy jest po 4 godzinach.

Z podanych składników otrzymujemy około 500 g serka.

Jeśli chcesz aby serek wyszedł zwarty i dość zbity tak aby go później kroić w kostkę czy plastry, odciśnij go jeszcze dodatkowo ręką gdy już będzie wisiał i okapywał.

Jeśli wolisz delikatny i mało zbity nie odciskaj go tylko niech wisi i okapuje.

Można zrobić serek z ziołami lub ulubionymi dodatkami wtedy po zagotowaniu mleka przed wlaniem soku z cytryny należy dołożyć np. Czosnek niedźwiedzi czy czarnuszkę.

Możesz pominąć sól jeżeli będziesz używała/ał serek na słodko do deserów dając tylko 1 lub 2 szczypty albo w ogóle.

Tofu przechowuj do 5-6 dni w miseczce zalane czystą przegotowaną wodą. Wodę możesz wymienić po 3 dniach na świeżą. Serek na początku ma kolor kremowy ale jak poleży przez noc w wodzie to robi się biały.

Polecam i życzę smacznego,

Magda, vegabutik.pl

Jedna odpowiedź na „Przepis na domowy serek tofu

  1. kk pisze:

    Ja nigdy nie wyrzucam okry , tylko przygotowuje z niej kotlety typu mielone.
    Z dwóch szklanek suchej soi mam ponad 50 dkg sera i ponad 20 kotletów. Do mleka sojowego podczas gotowania mozna jednocześnie dodać trochę kurkumy, która zabarwi tofu na lekko zolty kolor a jednocześnie działa bakteriobójczo (tak
    postępuje się z tofu np w Indonezji). Czyste tofu po pocieciu na kostki mozna zanurzyc na 30min – 1 godz w wodzie z dodatkiem soli , cukru i tamaryndowca
    lub soku z cytryny i potem usmażyć do z brązowienia.
    Doskonały jako przekąska , dodatek do sałatek , zup.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>