Pulpeciki z tofu w sosie z pieczonych warzyw

 

pulpeciki z tofu

Aromatyczne i szybkie w wykonaniu pulpeciki z tofu, otoczone pysznym sosem z pieczonych warzyw. Najlepiej użyć tofu z niemodyfikowanej soi, certyfikowane bio. Jest nieco droższe, ale warto zainwestować w zdrowie.

Wiele osób nie lubi tofu, ze względu na dziwny posmak, inaczej – na brak smaku :) właściwie. Kiedyś uważałam to za duży minus, ale gdy coraz częściej eksperymentuję z tym serkiem, stwierdzam, że jest to świetny produkt spożywczy, który całkowicie zmienia się za sprawą dodatków, przypraw itp. Doskonały w wersji na słodko jaki i w daniach słonych. To świetne źródło białka i minerałów. Myślę, że warto wprowadzić do swojej kuchni tofu ze względu na właściwości odżywcze.

Przepis pochodzi z mojej ulubionej książki: ” Jadłonomia” Marty Dymek, polecam.

Składniki:

  • 200 g tofu ( takie )
  • 80 g płatków jaglanych
  • 2-3 łyżki Tamari ( takie )
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • po 1/2 łyżeczki: ostrej papryki, wędzonej papryki, bazylii, oregano i tymianku
  • sól
  • pieprz

Sos z warzyw:

  • 1 puszka pomidorów ( takie
  • 2 papryki
  • 1 bakłażan
  • 2 czerwone cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • ostra i słodka papryka do smaku
  • szczypta cynamonu
  • sól i pieprz
  • świeża natka pietruszki do posypania i oliwa extra virgin.

Wykonanie:

  1. Piekarnik rozgrzewamy d0 200 stopni.
  2. Na blasze wyłożonej papierem układamy: paprykę pokrojoną na kawałki, bakłażana również pokrojonego i czosnek w łupinkach. Pieczemy 30 minut.
  3. Cebulę pokroić w kostkę i przysmażyć na oliwie wraz z papryką i cynamonem. Dusić chwilkę. Dodać pomidory i dusić 10 minut.
  4. Tofu zmiksować z płatkami jaglanymi i pozostałymi składnikami. Doprawić solą i pieprzem.
  5. Lepić kulki i odkładać.
  6. Kulki smażyć na złoto z każdej strony np. na oleju kokosowym, odłożyć.
  7. Upieczone warzywa pokroić w kostkę. Czosnek wycisnąć z łupin i posiekać.
  8. Wrzucić warzywa do garnka z pomidorami i wymieszać. Doprawić.
  9. Do sosu dodać pulpety, na talerzu posypać natką i polać odrobiną oliwy.
  10. Pyszne.

Smacznego,

Magda, vegabutik.pl

 

3 odpowiedzi na „Pulpeciki z tofu w sosie z pieczonych warzyw

  1. Dorota pisze:

    Pyszne! Takich kuleczek jeszcze nie robiłam, z chęcią wypróbuję.

  2. dorota pisze:

    mi smakowal sos,przepyszny.Klopsiki nie za bardzo,ale sos bede robic do innych dan.

  3. mela pisze:

    Wykorzystałam Twój przepis i zgodnie z radą użyłam bio tofu, ale Polsoi, bo mają nowy rodzaj – z pomidorami i bazylią. W tym daniu sprawdziło się wyśmienicie :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>