Pyszne chrupiące krakersy z chia – 100 % zdrowych ziaren

 

krakersy chia z ziołami i czosnkiem

 

Świetne krakersy z nasion chia, sezamu, słonecznika. Warto je mieć pod ręką na wycieczce, w pracy lub po wysiłku fizycznym. Wysoka zawartość przyswajalnego białka roślinnego i błonnika dadzą na długo sytość, wystarczy 2-3 kromeczki takich krakersów a głód szybko znika. Spokojnie można je jeść wieczorem z ulubionymi świeżymi warzywami, dipem z avokado, hummusem.

Nigdy nie przepadałam za lnianymi krakersami, wydawały mi się za bardzo ” lniane „, a te są naprawdę pyszne, chrupiące i co najważniejsze: super się po nich czuję !

Przepis pochodzi z książki ” Rzucam cukier ” Sary Wilson.

Składniki:

  • 1/2 szklanki nasion chia,
  • 1/2 szklanki słonecznika,
  • 1/2 szklanki sezamu,
  • 1/2 szklanki mąki migdałowej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki posiekanych liści szałwi,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 1 szklanka wody.

Wykonanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni.
  2. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Zmiksuj: wodę, czosnek i zioła.
  4. Do wody z ziołami dosyp pozostałe składniki.
  5. Wymieszaj i poczekaj kilka minut aż nasiona chia wchłoną wodę i masa zgęstnieje.
  6. Gdy masa jest już gęsta wyłóż ją na blachę i rozprowadź na grubość 5 mm. Uklep dobrze palcami. Wstaw do piekarnika na 20 minut.
  7. Wyjmij blachę i pokrój ostrożnie placek na kromki.
  8. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz kolejne 40 minut.
  9. Wystudź.
  10. Gdy krakersy będą już zimne, połam na kromki i przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Polecam,

Magda, vegabutik.pl

3 odpowiedzi na „Pyszne chrupiące krakersy z chia – 100 % zdrowych ziaren

  1. foodmania pisze:

    genialne krakersy!!!!

  2. Karol pisze:

    Przepis nas zainspirował. Zrobiliśmy w piekarniku i testowo jako raw food suszone do temp 42 st. W obu kombinacjach wyszło znakomicie :)

  3. Magda vegabutik pisze:

    Cieszę się, że wyszły :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>