Sałatka z quinoa i szparagów

 

 

sałatka z quinoa i szparagów 1

Szparagowy sezon rozpoczęty :) Dzisiaj polecam sałatkę z quinoa, szparagów i rzodkiewki. Bardzo lekka, doskonała na lekki obiad lub wczesną kolację. Zainspirowana przepisem z bloga Kwestia Smaku, przyrządzam ją zawsze w sezonie wczesno letnim, kiedy koperek najpiękniej pachnie i pojawiają się pierwsze ostre rzodkiewki. Szparagi idealnie łączą się swoim smakiem ze specyficznym ( dla mnie pozytywnie ) zapachem zdrowych ziaren quinoa. Dużo, koperku, dużo świeżej zielonej natki, wszystko obficie polane oliwą z oliwek…pycha. Polecam !

SŁATKA Z QUINOA I SZPARAGÓW

 

Składniki:

  • ugotowana quinoa około 200 g
  • średni pęczek szparagów
  • 5 rzodkiewek
  • zielony ogórek, około połowa średniego
  • cebula dymka lub szczypiorek i czerwona cebulka
  • pokrojone w kostkę pomidory
  • natka
  • koperek
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • ewentualnie sok z cytryny, nie dużo

Wykonanie:

  1. Szparagi w całości wrzucamy na gotującą się wodę. Gotujemy tylko 3 minuty – w przeciwnym razie szparagi będą łykowate. Jeśli będziemy je do skutku gotować to nic z tego. Mają być chrupiące. Odcedzamy i kroimy na kawałki.
  2. Pozostałe składniki kroimy i wszystko mieszamy razem.
  3. Doprawiamy oliwą, sokiem, solą i pieprzem.

Smacznego,

Magda, vegabutik.pl

Jedna odpowiedź na „Sałatka z quinoa i szparagów

  1. Twoja sałatka wygląda pysznie, bardzo fajny przepis :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>