Sernik z polewą czekoladową

 Święta niedługo, czas rozejrzeć się za sprawdzonymi przepisami. Często szukam niewiadomo czego, coś innego, coś czego jeszcze nie piekłam. Niewiem jak Wy ale ja mam czasem wrażenie, że mężczyźni to lubią serniki, zresztą nie tylko oni :) Gdy upiekę coś nowego to tak jak z małym dzieckiem – jeszcze nie spróbuje a już mówi, że nie będzie jadło. No właśnie, w takich chwilach zawsze powtarzam sobię, że następnym razem upiekę po prostu sernik, który przeważnie wszyscy lubią, pasuje na każdą okazję – można by powiedzieć, że jest bardzo uniwersalny.Przepis z którym się z Wami podzielę jest sernikiem bardzo kremowym. Lecz nie jest puszysty i lekki jak pianka ( taki efekt jest w sernikach gdy ubijamy jajka mocno je napowietrzając). Jest zwarty a jednocześnie troszkę kruszący, oczywiście zależy jakiego sera używamy. Ja kupuję twaróg tłusty ( pupa rośnie) i mielę trzykrotnie. Można użyć sera w wiaderku z Piątnicy, też będzie dobrze.

Więc przyjmujemy, że:

  • Święta są dwa razy w roku
  • czasami od życia coś się należy
  • po solidnym kawałku trochę ruchu i wszystko się spali :)

I z czystym sumieniem oraz uśmiechem na twarzy, zabieramy się do pieczenia.

Przepis na pyszny serniczek z pyszną polewą czekoladową:

 Masa:

  • 750 g sera trzykrotnie mielonego tłustego (  lub może być z Piątnicy)
  • 250 g sera mascarpone
  • 5 jaj
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • cukier z wanilią
  • szklanka cukru drobnego lub pudru
  • skórka starta z jednej cytryny
  • sok z cytryny – 2 do 3 łyżek

  Spód:

  • 200 g ciastek kruchych czekoladowych lub waniliowych ( użyłam „Złotokłose” ciastka)
  • 1 tabliczka czekolady deserowej
  • 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych

 Polewa:

  • 1 tabliczka czekolady deserowej
  • pół szklanki śmietany kremówki 30 %
  • cukier waniliowy ( opcjonalnie)

Wszystkie składniki do przygotowania sernika muszą być w temperaturze pokojowej.

Wykonanie:

  • Spód - Ciastka mielimy w blenderze na bardzo drobniutko, dokładamy roztopioną czekoladę ( rozt. w misce nad  gotującą się wodą), wlewamy olej. Razem wymieszane wykładamy na spód tortownicy 26 – 28 cm. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  • Masa serowa – ser, mąkę, mascarpone mieszamy na niskich obrotach ( nie napowietrzać masy) przez 1,5 minut do połączenia się idealnie składników. Dodajemy stopniowo cukier następnie po jednym jajku ( najlepiej wcześniej je lekko rozmieszać) miksując powoli. Na końcu dokładamy sok i skórkę z cytryny oraz wanilię. Wylewamy masę na spód z ciastek.Tortownicę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 15 minut, następnie zmniejszamy temp. do 120 i pieczemy jeszcze 90 minut.
  • Studzenie:  Gdy sernik jest już ściety, wyłączamy piekarnik i studzimy go bardzo powoli. Najpierw uchylamy drzwiczki piekarnika lekko na 5 minut, później bardziej na 10 minut, itd. Studzenie wolne jest bardzo ważne aby sernik nie opadł ( tak samo jak wcześniejsze nie napowietrzanie masy). W końcu wyjmujemy go po 40 minutach z piekarnika i studzimy jeszcze z obręczą przynajmniej 3 h aż całkiem wystygnie. Wystudzony wkładamy do lodówki na całą noc bez obręczy niczym nie przykryty. Później można go już przykryć.
  • Polewa - śmietankę zagotować w rondelku i odstawić z grzejnika. Wrzucić czekoladę połamaną na kostki. Wymieszać dokładnie. Wystudzić. Wyłożyć na zimny sernik z lodówki. Jeszcze raz schłodzić aż do ścięcia polewy. Podawać.

Można na wierzch masy sernikowej przed włożeniem do piekarnika posypać malinami, brzoskwiniami lecz odsączonymi i suchymi.

Bardzo ważny jest proces studzenia, aby sernik nie opadł. Sernik ten za wiele nie rośnie podczas pieczenia ponieważ nie ma ubitych jajek, które sprawiają zbyt szybki wzrost po czym opadając tworzy nierówny sernik. Polecam, jest naprawdę smaczny a najlepszy jest po 2-3 dniach, gdy już dobrze odparuje.

Smacznego :)

Magda

p.s Tu pełny przepis na sernik z tofu


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>