Sernik z tofu czekoladowy na kruchym spodzie migdałowym

 

Bardzo pyszny, czekoladowo – migdałowy – alkoholowy :), z sokiem pomarańczowym na spodzie z mielonych migdałów. Pycha ! Śmiało można go zaliczyć do wypieków Świątecznych. Polecam, nie tylko weganom. Przepis:

Składniki:

  • 100 g zmielonych migdałów blanszowanych,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 200 g brązowego cukru ( można użyć innego słodziku)
  • 150 g margaryny ( można użyć oleju kokosowego)
  • 675 g sera tofu ( najlepiej delikatnego i dobrej jakości)
  • 120 ml oleju roślinnego ( można pominąć, raz zapomniałam i też był pyszny)
  • 125 ml soku pomarańczowego
  • 175 ml brandy ( można pominąć i w zamian zwiększyć sok pom./cytr.)
  • 50 g kakao
  • 2 łyżeczki esencji migdałowej

Wykonanie:

  1. Do miski wsypać mąkę, zmielone migdały i 1 łyżkę cukru. Utrzeć z margaryną wyrabiając gładkie ciasto. Wyłożyć dno tortownicy (mała) ciastem. Podpiec w piekarniku przez 10 minut w 200 stopniach.
  2. Tofu włożyć do miksera i miksować z sokiem, brandy, kakao, i cukrem. Wlać olej i jeszcze chwilę miksować do uzyskania gładkiej konsystencji.
  3. Masę z tofu wylać na podpieczone ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180stopni przez 1,5 h.
  4. Studzić powoli aby nie opadł. Najpierw niech leży 10 minut w piekarniku z zamkniętymi drzwiczkami, później stopniowo studzić uchylając co chwilę drzwiczki.

W wersji dla dzieci pomijamy alkohol. Można go zamienić pół na pół z sokiem cytrynowym i pomarańczowym w zależności od smaku jaki preferujecie. Ja dałam dużo soku z cytryny żeby nie był mdły. Ale wersja z alkoholem jest najlepsza, idealnie pasuje do tofu – wzmacnia mdły smak i strączkowy zapach.

Smacznego,

Magda

 

 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>