Słodkie kulki kokosowe z prosem

Zdrowa przekąska dla dzieci i nie tylko. Proste i szybkie w wykonaniu, dla osób lubiących kokosowe smaki. Do przepisu potrzebne będą prażone wiórki, które dają niesamowity aromat, kasza jaglana dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Do tego miód, sok z cytryny i wanilia….Pyszny deser :)

Składniki:

  • 1/3 szkl. Suchej kaszy,
  • szczypta soli,
  • 10 + 5 dag wiórków kokosowych,
  • 2 łyżki oliwy lub oleju kokosowego, z orzechów,
  • 3 czubate łyżki miodu,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • wanilia szczypta lub łyżeczka ekstraktu.

Kaszę delikatnie uprażyć na suchej patelni, przelać wrzątkiem i odcedzić. Zalać 1 szklanką wrzątku, dodać szczyptę soli i gotować na małym ogniu około 20 – 30 minut. Odstawić na około 10 minut.

Dodać olej i wymieszać.

10 dag wiórków prażyć na suchej patelni aż uzyskają lekko brązowy kolor, należy uważać by nie spalić – dzieje się to szybko. Dodać miód, mieszać aż się rozpuści. Dodać gorące wiórki do kaszy wraz z sokiem z cytryny, wanilią. Wymieszać. Toczyć kulki i obtaczać je w pozostałych wiórkach.

Rada:

Prażona kasza jaglana ma większe właściwości wysuszające ( ważne przy katarze) dlatego warto tak postępować w zimie. Poza tym dzięki temu znika posmak goryczki.

Do przepisu można dołożyć rodzynki, kakao, morele, orzechy.

Ugotowaną kaszę jaglaną przeciskam przez praskę ale nie należy jej miksować gdyż się mocno rozrzedzi.

Przepis pochodzi od mamy Tymka z przedszkola mojej córeczki :)

Pozdrawiam,

Magda, Vegabutik.pl

 

Przepis dodaję do akcji „W roli głównej –  Kasza jaglana – edycja zimowa „

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>