Sos słonecznikowy

Doskonały do pieczonych lub grillowanych warzyw. Powstał z myślą stworzenia czegoś bez nabiału i orzechów. Słonecznik sprawdził się najlepiej, z dodatkiem ogórka kiszonego i musztardy Dijon wyszedł bardzo smaczny. Sosy z samego słonecznika jak dla mnie były dość mdłe i czegoś im brakowało.

Składniki:

  • 1 szklanka ziaren słonecznika
  • 1 szklanka wody ( tyle aby woda była 2 cm nad słonecznikiem )
  • ząbek czosnku
  • 1 ogórek kiszony
  • 2 – 3 łyżki wody z ogórków kiszonych
  • 2 – 3 łyżeczki musztardy Dijon ( najlepiej średni zmielonej słodko kwaśnej )
  • koperek świeży lub suszony ( suszonego pół łyżeczki)
  • 1 – 2 łyżeczki soku z cytryny
  • pieprz, sól
  • szczypta kurkumy ( można pominąć )

Wykonanie:

  1. słonecznik zalać wodą i pozostawić na 2 godziny
  2. Zmiksować, następnie dodać pokrojony ogórek, czosnek, sól, pieprz, ponownie zmiksować.
  3. Doprawić sokiem z cytryny, wodą z ogórków i musztardą.

Użyłam musztardy Wikingów Zwergenwiese – moja ulubiona, jest pikantna nie za słodka pomimo zawartości miodu i średnio zmielona, odpowiednio gęsta, pyszna.

Jeżeli sos wyjdzie za gęsty należy dolać wody. Lepiej zacząć od mniejszej ilości aby nie wyszedł zbyt rzadki.

Warto popróbować zmieniając składniki, fajnie sprawdzi się szczypiorek, natka, może odrobina przecieru pomidorowego ? Polecam.

 

Magda, Vegabutik.pl

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>